NOGOMET

Mané bi takoj zamenjal lovoriki

Senegal in Alžirija nocoj za najboljšega v Afriki. Riyad Mahrez je glavni adut puščavskih lisic.
Fotografija: Sadio Mané je prvi zvezdnik Senegala, ki je v polfinalu izločil Tunizijo. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Sadio Mané je prvi zvezdnik Senegala, ki je v polfinalu izločil Tunizijo. FOTO: Reuters

KAIRO – Riyad Mahrez je spomladi za las premagal Sadia Manéja in z Manchester Cityjem osvojil premier league, Mané pa je dobil zadoščenje, ko je Liverpool osvojil ligo prvakov. Danes bosta nogometaša v osrednjih vlogah, ko se bosta v finalu afriškega prvenstva ob 21. uri pomerila Senegal in Alžirija.

Na 32. afriškem pokalu narodov je bila kulisa postavljena za veliko slavje Mohameda Salaha, toda gostitelji iz Egipta so šokantno izpadli že v osmini finala proti Južni Afriki. V finalu sta se znašla Salahov klubski soigralec Mané in tekmec iz Manchestra Mahrez.

Oba sta bila ključna moža na poti svojih reprezentanc do velikega finala v Kairu, kjer bo Manéjev Senegal lovil prvi naslov afriškega prvaka, Mahrezova Alžirija pa drugega po letu 1990, ko je gostila turnir. Obeta se klasičen derbi med predstavnikoma podsaharske črne Afrike in arabskega Magreba, veliko bolj pomemben kot v skupinskem delu, ko je Alžirija zmagala z 1:0.

Salah, afriški nogometaš leta, je izgorel v želji, da bi domovini priigral rekordni osmi naslov. Na drugi strani sta senegalski selektor Aliou Cissé in njegov kolega Djamel Belmadi znala razbremeniti glavna aduta. Ta sta na šestih tekmah zbrala po tri gole, pred njima je s petimi zadetki samo Odion Ighalo, ki je Nigeriji prinesel bron proti Tuniziji.
 

Kandidat za zlato žogo


»Mahrez nam ne more sam prinesti naslova,« na kolektiv stavi Belmadi, ki – zanimivo – v četrtfinalu proti Slonokoščeni obali Mahreza ni uvrstil med izvajalce enajstmetrovk. Mu je pa zvezdnik puščavskih lisic prinesel toliko več veselja, ko je v polfinalu proti Nigeriji v 95. minuti zadel za 2:1 z mojstrskim prostim strelom.

»Biti v finalu afriškega prvenstva je neverjetno. To smo si zaslužili, dosegli smo 12 golov in prejeli le dva, to nas navdaja z optimizmom,« je povedal 28-letni Mahrez, ki je angleški naslov osvojil že leta 2016 z Leicestrom. Mané je na prvenstvu že zapravil dve enajstmetrovki, kljub temu je nepogrešljiv za leve iz Terange, ki so izgubili v finalu leta 2002 proti Kamerunu po enajstmetrovkah. Izjavil je, da bi naslov v ligi prvakov takoj zamenjal za afriškega.

»Zmaga za mojo domovino, ki še ni bila najboljša, bi bila nekaj čudovitega, vrnitev v Dakar pa kot pravljica. To so moje sanje,« je prioritete izpostavil 27-letni Mané, z 22 goli najboljši strelec v premier league ter eden resnih kandidatov za zlato žogo in naslednika Luke Modrića. Edini Afričan, ki je bil izbran za nogometaša leta, je bil Liberijec George Weah leta 1995. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije