Le virus lahko prepreči rekord

Giannisu Antetokounmpu se obeta najvišja pogodba v zgodovini lige NBA. V petih letih bi lahko Grk zgolj z igranjem košarke zaslužil 254 milijonov dolarjev.
Fotografija: Giannis Antetokounmpo (34) je odličen strelec, skakalec in obrambni igralec. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Giannis Antetokounmpo (34) je odličen strelec, skakalec in obrambni igralec. FOTO: Reuters

Potem ko je Giannis Antetokounmpo lani osvojil lovoriko za najboljšega košarkarja rednega dela prvenstva NBA in bil januarja letos še drugič zapored skupaj z LeBronom Jamesom izbran za kapetana moštev na tekmi All Star, ga je novi koronavirus ustavil sredi novega vrhunca. S povprečjem 29,6 točke, 13,7 skoka in 5,8 asistence je namreč prekosil vse svoje prejšnje sezone, Milwaukee (53:12) pa je bil do prekinitve lige najuspešnejši med vsemi. Ali mu lahko kriza prepreči tudi podpis najvišje pogodbe v zgodovini svetovne košarke?

Pri 25 letih se je odlični grški košarkar z nigerijskimi koreninami, ki ima pri svojih 211 cm višine neverjetne telesne sposobnosti, znašel na pomembnem razpotju v karieri. Uradno mu bo pogodba z Milwaukeejem, ki ga je izbral kot 15. po vrsti na naboru leta 2013 in nemudoma privabil iz Aten, resda potekla šele po koncu sezone 2020/21. Toda po veljavnih predpisih bi lahko podaljšal sodelovanje z zdajšnjim delodajalcem že 1. julija letos in ponudbo, ki bi stopila v veljavo v prvenstvu 2021/22, bi težko zavrnil.

Športni direktor kluba Jon Horst lahko trenutno tretjemu strelcu in skakalcu lige NBA ter lani članu najboljše obrambne peterke prvenstva za naslednjih pet sezon nameni kar 254 milijonov dolarjev – za prvo leto 43,8 milijona, za zadnje 57,8, v povprečju 50,8 –, kar bi bil nov rekord elitne ameriške lige.
 

Tekmeci mu lahko ponudijo manj


Antetokounmpo si za zdaj modro pušča odprta vrata za morebiten odhod, toda le redki menijo, da bo stopil skoznja. Ne nazadnje mu lahko drugi klubi ponudijo največ štiriletno pogodbo in 188 milijonov (v povprečju 47), v zvezni državi Wisconsin pa se počuti kot doma. Kot zelo tekmovalen mož se hkrati zaveda, da bo zelo težko našel podobno kakovostno moštvo z dovolj manevrskega prostora v plačilnem limitu.

Lani je bil Milwaukee prvi nosilec končnice in se ustavil v finalu vzhodne konference proti poznejšemu prvaku Torontu, že ob prvi naslednji priložnosti pa bi lahko naredil dodaten korak kvišku. Velika negotovost, ki vlada v svetovnem športu, lahko kajpada vpliva tudi na finančna razmerja v ligi NBA. Antetokounmpova supermax pogodba temelji na predpostavki, da bo plačilni limit v sezoni 2021/22 znašal 125 milijonov dolarjev za posamezno moštvo, od katerih bi lahko Milwaukee ponudil svojemu asu 35 odstotkov. Toda nihče še ne zna izračunati, kolikšno izgubo bodo utrpeli klubi zaradi zastoja prvenstva ter predvidenega nadaljevanja brez prisotnosti gledalcev. Če bi letni plačilni limit zdrknil na 109 milijonov, bi Grk v petih letih izgubil 32 milijonov dolarjev. Toda če bi izbral drugo okolje, bi utrpel še večjo izgubo – v istem obdobju celo 80 milijonov.

»Dom je tam, kjer je tvoja družina. In moja mama ter bratje živijo v Milwaukeeju,« je že pred začetkom sezone poudaril Giannis Antetokounmpo, ki ima štiri brate, dva sta poklicna košarkarja. Starejši Thanasis je njegov klubski soigralec, mlajši Kostas pa je lani prestopil iz Dallasa k LA Lakers. »Najlepše pa bi bilo, če bi nekoč vsi trije branili barve istega kluba in grške reprezentance. Naša mama bi bila navdušena, oče pa bi bil vzhičen, če bi bil še živ,« meni najverjetnejši novi rekorder lige NBA. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije