TENIS

Iz dneva v dan je Đoković boljše volje

Novak Đoković zmaguje, zdaj je še izvedel, da bo lahko potoval v Avstralijo.
Fotografija: Novak Đoković je na igrišču zbran kot v svojih najboljših časih. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
Odpri galerijo
Novak Đoković je na igrišču zbran kot v svojih najboljših časih. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters

Torino, zgodovinsko v prvem obdobju glavno mesto Italije in zdaj metropola dežele Piemont, je športno povezan predvsem z nogometom. Tu je doma najuspešnejši klub v državi Juventus, ki pa v zadnjih mesecih ni navduševal armade navijačev po vsem svetu. Precej bolj zadovoljni pa so zdaj v omenjenem mestu tisti, ki imajo radi tenis najvišje ravni. Že uvodni dvoboji finalnega turnirja sezone so navdušili navzoče, pod žarometi je bil zlasti Novak Đoković, ki bo očitno lahko nastopil tudi na odprtem prvenstvu Avstralije ...

Prav nič z zadnjega spektakla v Melbournu, sicer prvega turnirja v letu za grand slam, ni ostalo v tako živem spominu kot prav Đokovićeva pustolovščina okrog vstopa v državo brez potrdila o cepljenju proti koronavirusu. In ker tega nima, mu niso prižgali zelene luči. Za prejšnjo številko 1 je sledila pisana sezona, v kateri je lahko nastopil le na dveh turnirjih grand slama: v Parizu se je od konkurence poslovil po četrtfinalnem porazu z Rafaelom Nadalom, v Wimbledonu je sedmič osvojil to prestižno lovoriko in ga le še ena loči do rekordnega dosežka Rogerja Federerja.

Prav en naslov več (6:5) od srbskega asa pa ima pred kratkim upokojeni švicarski zvezdnik tudi na sklepnem turnirju osmerice. Vanj se je zavoljo številnih izostankov in tako izgubljenih točk na lestvici prav z 8. mesta prebil Đoković, sodeč po prvem nastopu proti Stefanosu Tsitsipasu – 6:4, 7:6 (4) –, pa bo imel v Torinu kaj pokazati. Povrhu v naši zahodni soseščini uživa precej simpatij, skupaj z ženo Jeleno, ki je bila študentka v Milanu, navdušujeta domorodce tudi s tekočo italijanščino.

A iz teniškega zornega kota je seveda najbolj pomembno, kaj se dogaja na igrišču. In tu je najboljši srbski športnik spet na zelo visoki ravni. »Start na takšnem turnirju je zelo pomemben. Dobro sem serviral, bil čvrst tudi ob tekmečevih servisih,« je poudaril po koncu in se spomnil, da so bilo precej njegovih dvobojev z Grkom v preteklosti izenačenih, pa četudi dosedanja skupna bilanca krepko nagne tehtnico na Đokovićevo stran: dobil je 10 medsebojnih tekem, le dvakrat se je veselil Tsitsipas. Ne gre pa le za obračune s 24-letnikom iz Aten. Tudi sicer je Srb lahko samozavesten v Torinu. V zadnjih 15 nastopih je zmagal 14-krat, videti je miren zbran, veliki tekmec Nadal (mimogrede, Španec je včeraj izgubil s Kanadčanom Felixom Augerjem-Aliassimom s 3:6, 4:6) ga je javno pohvalil za izjemno telesno pripravljenost.

Zdaj pa je seveda Novak še posebej zadovoljen, ker so v Avstraliji odpravili stroge ukrepe vstopa v državo, in če ne bo sprememb, bo čez dva meseca lahko nastopil v Melbournu. Še prej pa si bo privoščil počitnice. Najraje z nasmehom ob lovoriki v Torinu in s 4,5 milijona evrov nagrade, kolikor na tem sklepnem turnirju pripade zmagovalcu ... 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije