Uefa določila ključne datume sezone: Tudi Slovenci čakajo 27. maj

Uefa razkrila delovni načrt naslednjih mesecev. Čeferin razveselil manjše klube in šel na roko nacionalnim ligam.
Fotografija: Prvi naj bi se vrnili na nogometna igrišča Nemci, ki že vadijo na štadionih. FOTO:  Reuters
Odpri galerijo
Prvi naj bi se vrnili na nogometna igrišča Nemci, ki že vadijo na štadionih. FOTO:  Reuters

Včerajšnji evropski nogometni vrh je potrdil enotnost akterjev pod dežnikom Evropske nogometne zveze (Uefe), ki tudi v najbolj negotovih časih tega stoletja deluje odločno, toda preudarno, velikopotezno in z veliko empatije do manjših. Takšno je sporočilo s seje izvršnega odbora Uefe, ki je sprejel več pomembnih sklepov za naslednje mesece sezone 2019/20.»Nacionalna tekmovanja bodo v naslednjih mesecih v prednosti,« je zatrdil Uefin predsednik Aleksander Čeferin. Uefa je že prejšnji mesec preložila euro 2020 na naslednje poletje in tako sprostila junij in julij za klubska tekmovanja – tudi naslednje leto bo uradno ime turnirja euro 2020 –, včeraj je naredila še korak naprej. Vodilni organi posameznih nacionalnih prvenstev – bodisi zveze bodisi združenja klubov – bodo morali do 27. maja Uefi sporočiti terminski načrt, po katerem bodo spravili pod streho sezono 2019/20. Zadnji rok za dokončanje domače klubske sezone bo ponedeljek, 3. avgust.


Če ne bi šlo, bi potnike v Uefina tekmovanja določila nacionalna zveza


Aleksander Čeferin običajno zbere člane kongresa (na fotografiji lani v Rimu) ali izvršnega odbora v isti dvorani, zdaj jih loči med zasedanjem tudi več tisoč kilometrov. FOTO: AFP
Aleksander Čeferin običajno zbere člane kongresa (na fotografiji lani v Rimu) ali izvršnega odbora v isti dvorani, zdaj jih loči med zasedanjem tudi več tisoč kilometrov. FOTO: AFP


Na dan 27. maja bo namreč naslednjič zasedal izvršni odbor Uefe in tedaj bo znana podoba letošnjega tekmovalnega urnika. Uefa je omehčala obravnavo lig, ki bi jih končali predčasno zavoljo višje sile. V primeru, da bo v posamezni državi še naprej vladala pandemija novega koronavirusa, se bo Uefa zavzela za predčasen konec sezone, določitev končnega vrstnega reda (in potnikov v ligo prvakov ter evropsko ligo) pa bo v rokah nacionalne inštitucije, pri nas Nogometne zveze Slovenije, pri čemer bi obveljala obstoječa lestvica. Pogled na 1. SNL razkriva prednost Ljubljančanov: Olimpija 50, Celje in Aluminij po 45, Maribor 43, … Treba je dodati, da bi imela Uefa pravico spremeniti odločitev NZS, če bi denimo v Sloveniji obstajalo drugačno javno mnenje o »upravičenosti« uvrstitve posameznih klubov v evropske pokale.


Izvršni odbor bo 27. maja razpravljal o EP v Sloveniji


Izvršni odbor Uefe je pokazal usklajenost tudi ob drugih odločitvah, čeravno je Čeferin vodil videokonferenco članov, ki bi bili težko bolj medsebojno oddaljeni. Ljubljano in Moskvo loči 2300 km, Istanbul in London 3000, Stockholm in Lizbono celo 3600 km. IO je pripravil dva scenarija za uspešen zaključek sezone. Po prvem bi igrali domača prvenstva in Uefini tekmovanji v istem obdobju, po drugem šele po 3. avgustu. Finale lige prvakov bi Istanbul v tem primeru gostil 29. avgusta, čeprav IO tega datuma ni potrdil.Naslednja seja izvršnega odbora Uefe (27. maj) bo pomembna tudi za Slovence, ki bodo tedaj izvedeli za nov termin eura 2021 za nogometaše do 21. leta, ki bi moral biti naslednje leto pri nas in na Madžarskem. Na mizi je več možnosti, najverjetneje bo turnir ohranil letnico 2021. Uefa je določila že datum preloženega ženskega eura: ta bo med 6. in 21. julijem v Angliji. »Tako smo zagotovili, da bo prav žensko evropsko prvenstvo največji nogometni turnir v tistem poletju,« je ocenil Čeferin.


Takojšnje plačilo 70 milijonov evrov


Včeraj so govorili tudi o protokolu vračanja nogometašev v polni pogon, ta postopek bo vodil zdravnik dr. Tim Meyer, in sprejeli pomembno odločitev o takojšnjem plačilu 70 milijonov evrov klubom za sodelovanje njihovih reprezentantov v kvalifikacijah za euro 2020. Klubi bi po prvotnem načrtu denar dobili po koncu marčevskih dodatnih kvalifikacij (ki jih ni bilo), vendar je šel IO na roko klubom, prizadetim zavoljo koronavirusa.»Evropski klubi so ključni del uspehov naših reprezentančnih tekmovanj, zato namenimo del prihodkov od Uefinih nacionalnih tekmovanj klubom, ki prispevajo reprezentante. V teh časih, ko številni nimajo denarnega toka, jim bo ta vir prihodkov prišel še kako prav,« je Čeferin pojasnil odločitev IO.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije