PORTOROŠKI FESTIVAL

V Sloveniji imamo kakšnih sto pridelovalcev penin. In zmagovalka je ...

Zmaga na portoroškem festivalu penin je odšla v Goriška brda.
Fotografija: Pravijo, da ob mehurčkih vsak moški postane duhovit in vsaka ženska lepa. Foto: Janez Mužič
Odpri galerijo
Pravijo, da ob mehurčkih vsak moški postane duhovit in vsaka ženska lepa. Foto: Janez Mužič

Na jubilejnem 10. festivalu penin v hotelu Kempinski Palace v Portorožu so obiskovalci tik pred novim letom pokušali več kot sto vzorcev iz več kot 40 kleti Slovenije, Italije, Hrvaške, Španije in Francije. Za zmago se je letos potegovalo kar 57 penečih se vin, pripravljenih po klasični ali charmat metodi. Naj penina je postala nature zero vintage collection 2011 iz kleti Silveri iz Nebla v Goriških brdih.

V Sloveniji imamo kakšnih sto pridelovalcev penin in zato so se v Turističnem združenju Portorož pred leti odločili, da decembra v svoj mondeni kraj povabijo na Festival penin. Z njim želijo v praznično razposajenem Portorožu ustvariti še eno zgodbo z nekaj glamurja. Tako ni neobičajno, da se festival odvija v razkošni Kristalni dvorani hotela Kempinski Palace in na čudovitem vrtu pred hotelom. Penina si namreč zasluži primerno okolje za uživanje in pravilen odnos do ljudi, ki se jim jo postreže v uživanje.

Taras in Tadej Gašparin s svojo zmagovalko Foto: Janez Mužič
Taras in Tadej Gašparin s svojo zmagovalko Foto: Janez Mužič

»Festival penin je nepogrešljiv del prazničnega dogajanja v Portorožu. To dokazuje tudi letošnja jubilejna izdaja s široko udeležbo peničarjev in vinskih navdušencev ter bogato kulinarično ponudbo, ki je zagotovo navdušila vse obiskovalce. Portorož in Piran sta v znamenju penin ves praznični mesec, saj na destinaciji poteka tudi Mesec penin s ponudbo degustacijskih menijev, ki jih je pripravilo enajst ponudnikov,« je poudarila mag. Patricija Gržinič, direktorica Turističnega združenja Portorož.

Festival pripravijo v razkošni Kristalni dvorani hotela Kempinski Palace. Foto: Jaka Ivančič
Festival pripravijo v razkošni Kristalni dvorani hotela Kempinski Palace. Foto: Jaka Ivančič

Tudi letos je festival obogatila izbrana kulinarika, in sicer od piranskega brancina Fonda in ponudbe Nori Sushi do ostrig Sparkling Oysters. Obiskovalci s posebno vstopnico so večer zaključili s štirihodnim menijem chefa Tomáša Chilýja v restavraciji Sophia. Menu so spremljala izbrana peneča se vina, vključno z letošnjo najboljšo penino.

Koncert ekstravagantnega violinista Pierpaola Fotija je dal dogajanju nepozaben pečat. Foto: Janez Kočar
Koncert ekstravagantnega violinista Pierpaola Fotija je dal dogajanju nepozaben pečat. Foto: Janez Kočar

Zmagovalne mehurčke v kategorijah belih penin, rdečih penin in penin rose so v parku pred hotelom razglasili slovenski vitezi vina skupaj z županom občine Piran Andrejem Koreniko in vinsko kraljico slovenske Istre Nejo Mihelj. Podelitev je pospremil koncert ekstravagantnega violinista Pierpaola Fotija na električni violini. Nato je v nekdanjem skladišču soli Grando potekal še Penine After Party z bogato ponudbo mehurčkov in zabavo.

Za mondeno vzdušje so poskrbeli tudi člani društva Rosa Klementina v kostumih z začetka prejšnjega stoletja. Foto: Janez Kočar
Za mondeno vzdušje so poskrbeli tudi člani društva Rosa Klementina v kostumih z začetka prejšnjega stoletja. Foto: Janez Kočar

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije