ZAČETEK DNEVA
Sedem najboljših za zajtrk
Čeprav se zdi, da nekatera živila na mizo za zajtrk ne sodijo, so za jutranji obrok več kot primerna.
Odpri galerijo
Učinek zajtrka na telo in zaloge energije je tesno povezan s pravim izborom živil. To že veste, zato ste znatno oklestili seznam tistih, s katerimi se zjutraj krepčate. A kaj, če ste s selekcijo z jedilnika črtali tudi živila, ki so prav zjutraj priporočljiva? Katerim bi morali dati priložnost?
»Vsebujejo veliko beljakovin, vitaminov in mineralov, ki jih telo potrebuje za dobro delovanje, hkrati je dokazano, da ne vplivajo negativno na količino holesterola v krvi,« sta povedali prehranski strokovnjakinji Jenni Bourque in Mirna Sharafeddine. »Jajca zagotavljajo vitamine B-kompleksa, vitamin D, selen, cink, železo in baker. Dve kuhani ali na manj maščobe pečeni jajci v družbi zelenjave sta zato odlična izbira za dober zajtrk.«
Palačinke in vaflji zagotavljajo vlaknine in mikronutriente
Palačinke vam sicer dišijo, a veste, da se jih ne drži najboljši sloves, zato idejo, da bi jih pripravili, hitro opustite. Kar pa, po mnenju dietologinje Yaffi Lvova, ni najbolj pametna odločitev: »Žita se pogosto znajdejo na seznamu nezaželenih živil, vendar prav ta telesu dovajajo pomembne snovi za dobro delovanje. Seveda govorim o izdelkih iz celih žit in polnozrnate moke. Ti so pomemben vir vlaknin in mikronutrientov, med drugim vitaminov B-kompleksa. Če torej pripravite palačinke iz polnovredne moke in jih obogatite s svežim sadjem, ne pričarate le okusnega obroka, temveč je ta tudi telesu prijazen.«Jajca sodijo med najbolj zdrava in cenovno najdostopnejša živila
Okoli tega, ali so jajca zdravju prijazna ali ne, so se dolgo kresala mnenja. Najprej je veljalo, da v krvi dvigajo raven slabega holesterola. Potem so se pojavila priporočila, da je jajčni beljak zdrav, rumenjak žal ne, končno pa so študije dokazale, da so cela jajca zdravju prijazno živilo.»Vsebujejo veliko beljakovin, vitaminov in mineralov, ki jih telo potrebuje za dobro delovanje, hkrati je dokazano, da ne vplivajo negativno na količino holesterola v krvi,« sta povedali prehranski strokovnjakinji Jenni Bourque in Mirna Sharafeddine. »Jajca zagotavljajo vitamine B-kompleksa, vitamin D, selen, cink, železo in baker. Dve kuhani ali na manj maščobe pečeni jajci v družbi zelenjave sta zato odlična izbira za dober zajtrk.«