POSKRBITE ZA VAŠE ZDRAVJE

Imate putiko? Prevetrite jedilnik

Putiko pogosto spremljajo povišan krvni tlak, debelost, sladkorna bolezen, hiperlipidemija in ateroskleroza
Fotografija: Največkrat jo skupi palec na nogi. FOTO: Kazuma Seki, Getty Images
Odpri galerijo
Največkrat jo skupi palec na nogi. FOTO: Kazuma Seki, Getty Images

Huda bolečina, omejena gibljivost in oteklina sklepa, ki postane pordel in topel, na dotik pa zelo boleč. To so prvi znaki putike, posledice čezmernega nalaganja kristalov sečne kisline v sklepih, najpogosteje ob palcu na nogi. Gre za obliko artritisa, ki je precej pogostejša pri moških, dolgo pa je veljala za bolezen premožnih ali stranski učinek izobilja, saj je zanjo velikokrat kriva t. i. predobra hrana. A kaže, da so v ozadju tudi dednost in neustrezno delovanje ledvic in posledično zmanjšano izločanje sečne kisline, opozarja stroka, pa tudi uživanje nekaterih zdravil, operativni posegi in postenje, putiko pa pogosto spremljajo tudi povišani krvni tlak, debelost, sladkorna bolezen, hiperlipidemija in ateroskleroza.

Zelena je lahko v pomoč pri preprečevanju zagona bolezni in ob izbruhu težav. FOTO: Derkien, Getty Images
Zelena je lahko v pomoč pri preprečevanju zagona bolezni in ob izbruhu težav. FOTO: Derkien, Getty Images

Stran s kilami

Sečna kislina kristalizira in se nalaga v sklepna in obsklepna tkiva, podkožje, tudi v ledvice. Kristali dražijo tkivo in povzročijo vnetje, težave pa največkrat izbruhnejo kot hude bolečine v sklepu, lahko je tudi povišana telesna temperatura. Kot rečeno, jo največkrat skupi palec na nogi, izjema pa niso niti drugi sklepi. Praviloma se pojavi pri moških, starejših od 40 let, ženske običajno doleti šele po menopavzi. V sodobnem času in ob spremenjenih prehranjevalnih navadah je tegoba pogostejša, največkrat pa doleti tiste, ki pretiravajo pri uživanju alkohola, sladkorja in živil, bogatih s purini, ki so največkrat v rdečem mesu, jetrih, drobovini, gobah, morskih sadežih, nekaterih ribah, pivu in sladkih pijačah, niso pa izjema niti ovsena kaša, stročnice, cvetača, špinača, šparglji, kakav, banane, slive, pivski kvas, bomboni, kruh in testenine iz bele moke ...

Izogibati se je treba živilom z visoko vsebnostjo purinov. FOTO: Piotr_malczyk, Getty Images
Izogibati se je treba živilom z visoko vsebnostjo purinov. FOTO: Piotr_malczyk, Getty Images

Prevetritev jedilnika je tako prvi in poglavitni ukrep pri preprečevanju novih zagonov bolezni, ključno je tudi pitje velikih količin vode in zeliščnih čajev, kot so metin, rmanov in kamilični. Na jedilniku naj bodo predvsem živila z nenasičenimi maščobami, z veliko kalija in druga živila, ki ne vsebujejo purinov. Ob izbruhu težav lahko pomaga zelena, točneje, izvleček semen zelene, ki blaži vnetja in zmanjšuje količino sečne kisline v telesu, priporočljiv pa je tudi sok iz zelene ali preprosto stebelce za prigrizek. Prva pomoč sta lahko tudi češnjev sok in čaj iz kopriv, mnogi prisegajo na ananas, ki vsebuje bromelain, pomemben proteolitični encim, ki pomaga pri zmanjšanju sečne kisline. Koristen je tudi dodaten vnos magnezija.

Kdor trpi za putiko, ne sme zanemariti gibanja, ki spodbuja prekrvavitev in razstrupljanje telesa, odpraviti je treba tudi morebitne odvečne kilograme. Ob izbruhu, ki se praviloma umiri v največ desetih dneh, pa veljajo počitek s privzdignjenim prizadetim sklepom, uživanje nesteroidnih antirevmatikov (ne pa acetilsalicilne kisline, ki zavira izločanje sečne kisline) in pitje veliko vode. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije