TRANSFORMACIJA ZELENSKEGA

Zelenski: od humorista do narodnega junaka. Kakšna oseba se skriva za utrujenimi očmi?

ZDA, ki so mu ponudile evakuacijo, je odgovoril: »Rabim orožje in letala, ne prevoza.«
Fotografija: Volodomir Zeleski. FOTO: Umit Bektas, Reuters
Odpri galerijo
Volodomir Zeleski. FOTO: Umit Bektas, Reuters

Od 24. februarja so vse oči uprte v Ukrajino, ki jo je na ta dan napadla njena največja soseda Rusija. Boji med državama so potekali že od leta 2014, ko so se začeli protesti proruskih separatističnih skupin v regijah Doneck in Lugansk. Po priključitvi Krima Rusiji so tam protesti prerasli v oboroženi spopad. Boji so prekinjeno potekali vse do ruskega napada na Ukrajino.

Glavna protagonista v vedno bolj grozljivih spopadih z vedno več žrtvami med civilisti sta ruski predsednik Vladimir Putin in ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski. Kaj se dogaja s Putinom in kako se je spremenil od njegovih začetkov vladanja, lahko preberete v prispevku: Soban o Putinu: Tega popolnoma psihično zdravi ljudje ne počnejo.

Putinu se po robu postavlja ukrajinski Zelenski. Človek, ki se je pred politiko ukvarjal z igranjem, zaslovel pa z vlogo v humoristični seriji Služabnik naroda, kjer se je norčeval iz tedanjega ukrajinskega predsednika Petra Porošenka, med drugim tudi iz Vladimirja Putina. Zdaj je Zelenski glavna tarča ruskih in proruskih sil. Vsakodnevno menja lokacije, dneve preživlja v zakloniščih, svetlobo verjetno bolj redko vidi. Samo ta teden se je uspešno izognil trem poskusom atentata, piše britanski Telegraph. Obkoljen je s težko oboroženimi vojaki, razmišlja samo še o vojni in nekaj urah spanca. Zelenski, ki je bil odvisnik od telesne vadbe, je zdaj videti zelo utrujen, podočnjaki razkrivajo pomanjkanje spanca. Motivirati mora Ukrajince za odpor Rusiji, po drugi strani pa vsakodnevno prepričuje zahodne voditelje, naj priskočijo na pomoč Ukrajini in je ne prepustijo na milost in nemilost Rusom. V nasprotju s številnimi državniki, ki so v času vojne kar najhitreje pobegnili na varno, Zelenski ostaja v državi in vodi upor. Zaradi tega ga imajo številni za pravega heroja. Ko so mu ZDA ponudile evakuacijo, jim je odgovoril, da potrebuje orožje in letala, ne pa prevoza.

Z vstopom v politiko dobil tršo kožo

Volodomir Zeleski na eni izmed novinarskih konferenc. FOTO: Ukrainian Presidential Press Ser, Via Reuters
Volodomir Zeleski na eni izmed novinarskih konferenc. FOTO: Ukrainian Presidential Press Ser, Via Reuters
Kot pripovedujejo njegovi prijatelji iz študentskih let, Zelenskega nikoli niso videli piti, na začetku politične kariere pa je bil zelo občutljiv, v slabo voljo ga je spravil že vsak slab komentar na facebooku. Z leti se je moral utrditi, še posebej, ko so se začeli spopadi v Donbasu in na Krimu. »On je z drugega planeta,« je za tuje medije povedal eden izmed njegovih prijateljev. »Zelo hitro se uči in je sposoben hitrih reakcij.« Razume, da je z izvolitvijo obljubil izpolniti pričakovanja ukrajinskega naroda.

Alan Duncan, minister za evropske zadeve Velike Britanije v času zmage Zelenskega, je povedal, da je ukrajinski predsednik izrazito empatičen, kar je med politiki izredno redko. Ti so znani bolj po nizki čustveni inteligenci. Po njegovem mnenju se je znal dobro povezati z narodom in pritegniti pozornost, ko je to potrebno. 

Po nastopu funkcije predsednika so bili zaposleni presenečeni nad njegovo sproščenostjo. Ob predsedniški inavguraciji je delil petke, spremenil je celo tradicionalni pozdrav častne straže iz »Dober dan, gospod predsednik, bodite zdravi« v »Dobro jutro«. Opisujejo ga kot izredno resnega v poslu in izredno sproščenega v javnosti.

Ženo spoznal v srednji šoli

Ženo Oleno je spoznal v srednji šoli, par sta postala po diplomi. Devet let po začetku zveze sta se poročila, rodila sta se jima dva otroka. Sin je zdaj star 17 let, hčerka pa devet. Ni se ji bilo lahko prilagoditi vlogi prve ukrajinske dame, saj je karakterno zelo mirna in sramežljiva, poroča britanski Telegraph

image_alt
Soban: Če pade Ukrajina, in to verjetno bo, nihče ne ve, kje se bo Putin ustavil

image_alt
Soban o Putinu: Tega popolnoma psihično zdravi ljudje ne počnejo

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije