JAMES WEBB

V vesolju odkrili šest velikih galaksij: ugotovitve presenetile znanstvenike

Nastale so kmalu po velikem poku, kaže študija. Ena od njih naj bi imela okoli sto milijard zvezd.
Fotografija: Ugotovitve teleskopa James Webb so presenetile znanstvenike.
Odpri galerijo
Ugotovitve teleskopa James Webb so presenetile znanstvenike.

Vesoljski teleskop James Webb je odkril šest velikih galaksij, ki so nastale kmalu po velikem poku, je pokazala študija, ki je presenetila znanstvenike. Novoodkrite galaksije naj bi nastale s hitrostjo, ki ni v skladu z našim trenutnim razumevanjem vesolja.

Pri najnovejšem odkritju je teleskop, ki je začel delovati julija lani, izmeril galaksije, ki naj bi nastale od 500 do 700 milijonov let po velikem poku pred 13,8 milijarde leti. To pomeni, da je bilo vesolje ob njihovem nastanku staro manj kot pet odstotkov svoje sedanje starosti.

Webbov instrument NIRCam, ki deluje v valovni dolžini, nevidni prostemu očesu, je opazoval šest galaksij na malo znanem območju neba. Dve od njih je prej odkril vesoljski teleskop Hubble, vendar sta bili na posnetkih tako bledi, da znanstveniki niso bili pozorni nanju.

V šestih novih galaksijah, katerih odkritje je treba še potrditi z drugimi meritvami, je veliko več zvezd, kot so znanstveniki pričakovali. Ena naj bi imela celo okoli sto milijard zvezd. »To bi pomenilo, da je približno tako velika kot naša galaksija Rimska cesta, kar je noro,« povedal eden od avtorjev študije Ivo Labbe.

Sledijo burne razprave med kozmologi. Simbolična fotografija. FOTO: Nasa
Sledijo burne razprave med kozmologi. Simbolična fotografija. FOTO: Nasa

Da so tako velike galaksije nastale tako kmalu po velikem poku, je v nasprotju s sedanjim kozmološkim modelom, ki predstavlja znanstveno razumevanje delovanja vesolja. Novoodkrite galaksije bi lahko nakazovale, da so se stvari v zgodnjem vesolju odvijale veliko hitreje, kot so mislili doslej, kar je omogočilo, da so zvezde nastajale veliko učinkoviteje. To bi lahko bilo povezano z nedavnimi znaki, da se vesolje samo širi hitreje, kot smo nekoč verjeli.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije