GOVORIL JE Z NETANJAHUJEM

Scholz popolnoma jasen glede vojne v Gazi: Izraelu je poslal tudi pomembno sporočilo

Scholz se je zavzel za prekinitev ognja v vojni v Gazi. Poudaril je nujnost izboljšanja humanitarnih razmer v palestinski enklavi.
Fotografija: Scholz ima pomembno vlogo v mednarodni politiki. FOTO: Liesa Johannssen Reuters
Odpri galerijo
Scholz ima pomembno vlogo v mednarodni politiki. FOTO: Liesa Johannssen Reuters

Nemški kancler Olaf Scholz se je v telefonskem pogovoru z izraelskim kolegom Benjaminom Netanjahujem zavzel za prekinitev ognja v vojni v Gazi. Poudaril je nujnost izboljšanja humanitarnih razmer v palestinski enklavi, je danes sporočila tiskovna predstavnica kanclerja Christiane Hoffmann.

Humanitarni premori v obstreljevanju bi lahko pripomogli k občutnemu izboljšanju oskrbe prebivalstva, je ocenil Scholz. Nemški kancler je obenem poudaril, da je Nemčija solidarna s prebivalci Izraela in da neomajno stoji na strani Izraela, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poudaril, da si prizadevajo za zaščito civilistov

Netanjahu pa je v pogovoru poudaril, da si prizadevajo za zaščito civilistov v Gazi, a da islamistično gibanje Hamas to onemogoča. Govorila sta tudi o naporih za čimprejšnjo osvoboditev talcev.

Hamas je v napadu na Izrael 7. oktobra, ki je terjal okoli 1200 smrtnih žrtev, ugrabil tudi okoli 240 ljudi in jih odvedel v Gazo. Izrael se je odzval z napadi na Gazo, v katerih je umrlo že več kot 12.000 ljudi. Mednarodna skupnost poziva k humanitarni prekinitvi ognja, vendar Izrael to pogojuje z izpustitvijo talcev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije