Pepel bruhal šest kilometrov visoko

Že od lanske jeseni se vulkan Merapi redno oglaša. Leta 2010 je umrlo 300 ljudi, 400.000 so jih evakuirali.
Fotografija:
Odpri galerijo

V Tihomorskem ognjenem obroču je znova izbruhnil vulkan, tokrat se je oglasil in pokazal Merapi, najdejavnejši ognjenik v Indoneziji. Več kot šest kilometrov v zrak je poslal ogromen oblak pepela, ta je prekril okoliška območja in povzročil številne nevšečnosti, predvsem pa zasejal strah med prebivalstvom.

Pesek je dosegel območja, oddaljena več kot deset kilometrov, in ohromil letalski promet; mednarodno letališče Adi Soemarmo Solo, ki stoji 40 kilometrov proč, so zaprli, prav tako so oblasti opozorile prebivalce, naj se ne zadržujejo v trikilometrskem pasu okoli Merapija zaradi strahu pred tekočo lavo in piroklastičnim tokom, torej izjemno hitrim tokom zelo vročega plina. Vulkan je nazadnje bruhal pepel pred tremi tedni, kakšna dva kilometra v zrak, so poročale oblasti, Merapi pa je čedalje dejavnejši že od septembra lani, ugotavljajo strokovnjaki, ki se nadvse bojijo izbruha z resnimi posledicami.


Zelo dobro se namreč spominjajo leta 2010, ko je Merapi vzel 300 življenj, oblasti pa so evakuirale skoraj 400.000 ljudi; izbruh leta 1994 je bil usoden za 60 ljudi, najhujši pa se je po uradnih podatkih zgodil leta 1930, ko je umrlo okoli 1300 ljudi. Indonezija, ki jo sestavlja več kot 17.000 otokov, ima več kot 130 aktivnih vulkanov.

Pepel je prekril okolico.
Pepel je prekril okolico.
Spomnimo, konec lanskega leta je bil usoden Beli otok na Novi Zelandiji, ki je prav tako del ognjenega obroča: v izbruhu je umrlo 20 ljudi, več deset je bilo ranjenih, nekateri zelo hudo. Sredi januarja je resno zagrozil filipinski ognjenik Taal, ki leži le 70 kilometrov od prestolnice Manila. Evakuirali so 8000 ljudi, a vulkan k sreči ni terjal žrtev. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije