OPOZORILO

Odhajate na Jadran? Bodite previdni, zaloga jim je skoraj pošla

Če se odpravljate na počitnice na Hrvaško, velja poskrbeti za varnost.
Fotografija: FOTO:
Odpri galerijo
FOTO:

ZADAR, SPLIT – Turistična sezona je skoraj na vrhuncu in to se pozna tudi pri zalogah krvi, ki jih imajo v hrvaških centrih za transfuzijo. Število intervencij je prav zaradi turizma v porastu, število darovalcev pa upada. Sklepajo, da tudi zaradi evforije, ki jo je zadnje čase povzročilo svetovno nogometno prvenstvo, poroča hrvaški Dnevnik.

Zaloge krvi so na minimumu so sporočili iz bolnišnice v Zadru in pozivajo darovalce, naj se udeležijo krvodajalskih akcij, dve večji bosta v Splitu in Zadru. »V preteklih tednih je bil odziv na krvodajalske akcije zelo slab,« je sporočila direktorica hrvaške zveze za transfuzijsko medicino Irena Jukić.

Kako je pri nas?

Zaloge krvi lahko pri nas preverite na spletni strani Zavoda RS za transfuzijsko medicino. Trenutne so nad minimalno zadovoljivo količino. 


Za transfuzijsko službo pa ni težava samo pomanjkanje krvi, temveč tudi kopičenje zalog, saj imajo komponente krvi določen rok trajanja. V teh primerih ukrepajo tako, da na krvodajalskih akcijah sprejemamo omejeno število krvodajalcev ali krvodajalsko akcijo preložijo.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije