NAPETOSTI NA BLIŽNJEM VZHODU ŠE NAPREJ VELIKE

Obsodbe na napade se vrstijo, svoje je zdaj povedal še en visoki politik

Josep Borrell obsodil napade naseljencev na Palestince na Zahodnem bregu. Ta visoki zunanjepolitični predstavnik EU je sogovornike seznanil z odločitvami na nedavnem vrhu EU.
Fotografija: Napetostim na Bližnjem vzhodu za zdaj še ni videti konca. FOTO: Fedja Grulovic Reuters
Odpri galerijo
Napetostim na Bližnjem vzhodu za zdaj še ni videti konca. FOTO: Fedja Grulovic Reuters

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je v ponedeljek in danes v pogovorih s predstavniki Savdske Arabije, Jordanije, Egipta in Organizacije za islamsko sodelovanje (OIC) obsodil napade naseljencev na Palestince na Zahodnem bregu. O razmerah v Palestini se je s savdskim kolegom pogovarjala tudi zunanja ministrica Tanja Fajon.

Borrell je sogovornike seznanil z odločitvami na nedavnem vrhu EU, kjer so voditelji držav članic pozvali k humanitarnim premorom v Izraelu in Gazi, da bi pomoč čim prej dosegla tiste, ki jo potrebujejo.

Josep Borell ima pomembno vlogo v EU. FOTO: Yves Herman Reuters
Josep Borell ima pomembno vlogo v EU. FOTO: Yves Herman Reuters

Voditelji so prav tako izrazili podporo EU Izraelu do samoobrambe v skladu z mednarodnim pravom ter ostro obsodili teroristične napade Hamasa na izraelsko ozemlje 7. oktobra.

Na Zahodnem bregu vse več ubitih

V pogovorih z zunanjimi ministri treh arabskih držav in generalnim sekretarjem OIC Hiseinom Brahimom Taho se je Borrell dotaknil tudi razmer na zasedenem Zahodnem bregu, kjer so izraelske sile v zadnjih tednih okrepile svoje aktivnosti. Ob tem je Borrell izrazil skrb in obsodil napade tamkajšnjih izraelskih naseljencev na Palestince, so sporočili iz Bruslja.

Kot opozarjajo Združeni narodi, v primerih takšnih napadov neredko naseljence spremljajo ali aktivno podpirajo izraelski vojaki. Od 7. oktobra je bilo na Zahodnem bregu ubitih 124 Palestincev, je danes poročala katarska televizija Al Jazeera.

S savdskim zunanjim ministrom Faisalom bin Farhanom se je danes pogovarjala tudi ministrica Fajon. Kot je prek omrežja X sporočilo zunanje ministrstvo, se je Fajon s kolegom pogovarjala o nujni potrebi po zadostni in neovirani humanitarni pomoči v Gazi. Strinjala sta se, da ni izgovora za teror in da se mora nasilje končati, da bi zagotovili podlago za gradnjo miru v regiji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije