NACISTKA

Nacibabica za 2 leti v ječo

Po petih dneh na begu so jo našli doma.
Fotografija: V zapor bi morala že 2. maja. FOTO: Afp
Odpri galerijo
V zapor bi morala že 2. maja. FOTO: Afp

HANNOVER – Devetinosemdesetletna Nemka Ursula Haverbeck je zanikala obstoj nacističnega iztrebljanja Judov med drugo vojno (holokavst), zato so jo obsodili na dveletno zaporno kazen. Ker se ženica ni zglasila v zaporu, so razpisali tiralico in nacibabico po petih dneh iskanja našli v njenem rojstnem mestu Vlotho.
Potem ko ni prišla na prestajanje zaporne kazni, so se policisti odpeljali na njen dom, a je bila hiša prazna, prav tako ni bilo njenega avtomobila. Policija jo je našla tam, kjer je živela kot otrok. Aretirali so jo in odpeljali za zapahe.
V zapor bi morala že 2. maja. FOTO: Afp
V zapor bi morala že 2. maja. FOTO: Afp

Zanikanje holokavsta je v Nemčiji kaznivo, Haverbeckova pa je v televizijski oddaji rekla: »Holokavst je največja in najbolj vztrajna laž v zgodovini človeštva.« Prav tako je vodila središče za urjenje desnih ekstremistov, ki so ga zaprli leta 2008. Dokazov o njenem delovanju je bilo veliko, saj je v nekem neonacističnem magazinu objavljala članke, med drugim je trdila, da je bil Auschwitz delovno taborišče in ne taborišče smrti. Njen odvetnik se je skliceval na svobodo govora, a mu je spodletelo. Njen mož Werner Georg Haverbeck je bil na visokem položaju v nacistični Nemčiji med drugo svetovno vojno, po vojni pa sta zakonca odkrito širila nacistične ideologije in imela tesne stike z neonacističnimi skupinami. Mož je umrl leta 1999, Ursula pa je nadaljevala svoje pridige.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije