ODREDILI SO JO 30.000 LJUDEM

Množična evakuacija v Kanadi

V Britanski Kolumbiji divjajo številni gozdni požari. Gasilcem pomagajo kolegi iz drugih provinc in tujine.
Fotografija: Sorrento, Britanska Kolumbija, kanada. FOTO: Nikki Goyer Nikki Goyer Via Reuters
Odpri galerijo
Sorrento, Britanska Kolumbija, kanada. FOTO: Nikki Goyer Nikki Goyer Via Reuters

V provinci Britanska Kolumbija na zahodu Kanade so oblasti minuli konec tedna več deset tisoč prebivalcem v dolini Okanagan, vključno z mestom Kelowna, odredile evakuacijo zaradi gozdnih požarov, ki se hitro širijo. Po podatkih kanadske vlade je bilo samo v Britanski Kolumbiji aktivnih 385 požarov, kanadski premier Justin Trudeau pa je predsedniku provincialne vlade Davidu Ebyju obljubil zvezno pomoč.

Pokrajinska ministrica za izredne razmere Bowinn Ma je stanje v Kelowni, sicer priljubljeni turistični destinaciji za čolnarjenje in pohodništvo, opisala kot »zelo dinamično«. Po njenih besedah so okoli 30.000 ljudem odredili evakuacijo, še 36.000 pa so jih opozorili, naj bodo nanjo pripravljeni. Kelowno, mesto s 150.000 prebivalci, je gozdni požar zajel v petek. Številni objekti so bili poškodovani, smrtnih žrtev ali ranjenih pa za zdaj ni bilo. Gasilcem v Britanski Kolumbiji pomagajo kolegi iz drugih kanadskih provinc, pa tudi iz Avstralije, Mehike, Brazilije in Kostarike.

Z gozdnimi požari se letos poleti borijo po skoraj vsej Kanadi. Več deset tisoč ljudi je moralo zapustiti svoje domove, štiri osebe so umrle, uničenih pa je bilo več kot deset milijonov hektarjev površin. Na Severozahodnem ozemlju so medtem končali evakuacijo prebivalcev regionalne prestolnice Yellowknife s približno 20.000 prebivalci. Nekaj olajšanja mestu, ki leži daleč na severu ob Velikem suženjskem jezeru, je v soboto ponoči prinesel dež. Toda okoljski minister province Shane Thompson je opozoril, da »malo dežja še ne pomeni, da se je varno vrniti domov«. Kakor je še povedal Thompson, sta bili v evakuaciji mesta Yellowknife in drugih krajev razseljeni dve tretjini celotnega prebivalstva Severozahodnega ozemlja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije