VONA V UKRAJINI

Iz Azovstala ne sme niti muha

Jeklarne ne napadajo več, so jo pa obkolili. Ranjeni vojaki umirajo brez pomoči.
Fotografija: V Kijev sta prišla izrazit podporo še danski in španski vrh. FOTO: Moncloa/Reuters
Odpri galerijo
V Kijev sta prišla izrazit podporo še danski in španski vrh. FOTO: Moncloa/Reuters

Mariupol je v ruskih rokah, ukrajinske sile se oklepajo le še jeklarne Azovstal, kjer vztraja še okoli 2000 borcev, mnogi med njimi so ranjeni, in morda še 1000 civilistov. Vladimir Putin je pozdravil t. i. osvoboditev pristaniškega mesta, a odpovedal napad na še zadnjo tarčo in zaukazal njeno obkolitev, tako da »iz nje ne bo mogla niti muha«.

Zavzetje v nekaj dneh

Ruski predsednik je izrazil zadovoljstvo glede uspeha ruskih sil in napovedal odlikovanje zaslužnih za doseženi cilj, napade na Azovstal pa je ustavil, saj da je »treba razmisliti o ohranitvi življenj in zdravja naših vojakov in poveljnikov«. Jeklarna naj bi bila zdaj v celoti blokirana, zavzetje pričakujejo v nekaj dneh. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je prav tako pohvalil svoje enote za večtedenski upor in junaštvo, podpredsednica Irina Vereščuk pa poziva rusko stran, naj takoj omogoči humanitarni koridor, prek katerega bi lahko civilisti in poškodovani vojaki, takih naj bi bilo okoli 500, ki naj bi umirali zaradi hudih ran in v pomanjkanju zdravil ter drugih zalog, varno zapustili jeklarno. Zahteva tudi čimprejšnjo evakuacijo preostalih prebivalcev Mariupola, v sredo so namreč padlo mesto zapustili le štirje avtobusi. V zvezi z evakuacijo sta se z rusko stranjo v Mariupolu pripravljena pogovarjati tudi predstavnika ukrajinske pogajalske delegacije.

Ukrajinska stran od ruske zahteva, naj nemudoma omogočijo evakuacijo prebivalcev Mariupola. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters
Ukrajinska stran od ruske zahteva, naj nemudoma omogočijo evakuacijo prebivalcev Mariupola. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters

Mirovna pogajanja med Ukrajino in Rusijo so sicer zastala, je pa prizadevanje za prekinitev ognja okrepil generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres, ki je stalnima misijama Rusije in Ukrajine pri OZN poslal pismo in prosil za ločeno srečanje. Na kakšen odziv je naletel, še ni znano. Kijev sta sicer obiskala tudi danska premierka Mette Frederiksen in španski predsednik vlade Pedro Sanchez; Danska bo Ukrajini zagotovila še več orožja, je napovedala Frederiksenova. Nemčija pa je sklenila dogovor o pošiljanju težkega orožja v Ukrajino z več vzhodnoevropskimi državami, menda tudi s Slovenijo; naša država naj bi poslala tanke, v zameno bi ji Nemčija te nadomestila z oklepniki.

Zelenski pozdravlja vsako odločitev o dobavi orožja, pričakuje pa tudi šesti sveženj sankcij proti Rusiji, ki naj bi jih izpeljala EU. Te naj bi bile zelo boleče, saj se bodo osredotočile na ruski energetski in bančni sektor, izvoz, uvoz in transport, pozval pa je tudi k popolnemu embargu na ruske naftne zaloge.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije