SRAMOTNA SKRIVNOST

Hitler v francoskem senatu

Novinarji v Luksemburški palači našli kip nacističnega krvnika. Predsednik senata zatrjuje, da za predmete v kleti ni vedel.
Fotografija: Kaj so osvoboditelji hoteli z nacističnim blagom, ni znano.
Odpri galerijo
Kaj so osvoboditelji hoteli z nacističnim blagom, ni znano.

PARIZ – Kar 75 let je francoski senat hranil nadvse sramotno skrivnost. V kletnih prostorih veličastne Luksemburške palače so namreč novinarji časnika Le Monde med posebno misijo odkrili doprsni kip nacističnega krvnika, nacistično zastavo, veliko kar dvakrat tri metre, in še nekaj drugih dokumentov in zloglasnih simbolov iz obdobja tretjega rajha.


Podoba Adolfa Hitlerja je šokirala najditelje pa tudi večino uporabnikov palače, ki je bila med nacistično okupacijo Pariza med drugo svetovno vojno sedež poveljstva nemškega letalstva. Stavbo so zavezniki in pripadniki francoskega uporniškega gibanja osvobodili 25. avgusta 1944, a kot piše zgodovina, niso bili vsi nacistični simboli tako zelo osovraženi, da ne bi kdo z njimi poskušal na črnem trgu bogato zaslužiti. Kip in druga nacistična znamenja so neznani osvoboditelji med burnim dogajanjem v palači zaplenili in spravili v klet, a se potem do skritega blaga ali niso mogli dokopati ali pa so si premislili glede prodaje.

Kakor koli že, Gerard Larcher, predsednik francoskega senata, zatrjuje, da za spomenik in druge simbole ni vedel, tako se tudi njegovim predhodnikom menda še sanjalo ni, da v kletnih prostorih varno skrita še vedno prežijo nacistična znamenja. Uvedel je preiskavo, med katero bodo zaslišani vsi, ki so imeli dostop do kletnih prostorov, izkazalo pa se je še, da so na vrtovih palače odkrili nacistični bunker z nekaj opreme za preživetje. Kam bo romalo nacistično blago, še ni znano, najverjetneje pa bo razstavljeno v novem pariškem Muzeju osvoboditve.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije