SEVER RUSIJE

Eksplodiral jedrski reaktor, prebivalci panično kupovali jod

Umrlo je pet znanstvenikov, trije so v bolnišnici.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Pixabay
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Pixabay

SEVERODVINSK – Prejšnji teden se je na severu Rusije lansiranje projektila končalo z eksplozijo, v kateri je umrlo pet znanstvenikov. Po številnih ugibanjih o sevanju, ki jih je sprožila eksplozija, je predstavnik inštituta, v katerem so delali pokojni znanstveniki, razkril, da je eksplodiral mali jedrski reaktor, poroča Bloomberg.

»Inštitut dela z malimi izvori energije, ki uporabljajo radioaktivne materiale, tudi radioizotopne,« je povedal Vjačeslav Solovjev, znanstveni direktor inštituta.

Projekt, s katerim se je pohvalil Putin

Ruski jedrski velikan Rosatom je potrdil, da je pet znanstvenikov razvijalo nova orožja. Testiranje so izvajali na pomorski platformi na Arktiki, ko se je vnelo jedrsko gorivo in povzročilo eksplozijo. Zaradi eksplozije je več ljudi odneslo v morje. Nesreča je zahtevala pet življenj, trije ljudje pa so bili poškodovani in so še vedno na zdravljenju v bolnišnici.
 
Da je eksplodiral majhen jedrski reaktor, pa poroča New York Times, ki se prav tako sklicuje na besede Solovjeva in dodaja, da ameriški predstavniki domnevajo, da je eksplodiral prototip rakete, ki jo Nato vodi pod oznako SSC-X-9 Skyfall. To je projekt, s katerim se je pohvalil ruski predsednik Vladimir Putin, ki je zatrdil, da lahko doseže katero koli točko na Zemlji, ker ga poganja majhen jedrski reaktor.

Povečana radiacija 

Rusija je v soboto, po dveh dneh molka priznala, da je med četrtkovo eksplozijo v vojaškem oporišču blizu mesta Arhangelsk umrlo pet znanstvenikov, zanikali pa so, da bi prišlo do radioaktivnega sevanja. Mestne oblasti Severodvinska, mesta z okoli 190 tisoč prebivalci, ki je oddaljeno le 30 kilometrov od baze, pa so navedle, da so zaznali kratkotrajno povečanje radioaktivnosti.
 
Predstavnik civilne zaščite Valentin Magomedov je v četrtek dejal, da se je stopnja sevanja dvignila na 2,0 mikrosieverta za pol ure od 11.50 dalje, preden je strmo upadla. Dovoljena meja radiacije je 0,6 mikrosieverta.
 
Zaradi nesreče je v lekarnah v Severodvinsku kmalu zmanjkalo jodovih tablet, ki so jih pokupili okoliški prebivalci.

Z jodovimi tabletami, ki vsebujejo kalijev jodid, lahko preprečimo kopičenje radioaktivnega joda v ščitnici, ki lahko pride v človeško telo z vdihavanjem, uživanjem hrane in s pitjem.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije