PRIČAKUJEJO VEČ STO TISOČ LJUDI

Dovolj imajo, šli so na ulice in povedali svoje: obstaja nevarnost spopada (VIDEO)

Številni udeleženci propalestinskega shoda vihtijo palestinske zastave, nekateri pa imajo v rokah transparente Ustavite bombardiranje Gaze.
Fotografija: Protestniki so preplavili London. FOTO: Hannah Mckay Reuters
Odpri galerijo
Protestniki so preplavili London. FOTO: Hannah Mckay Reuters

V Londonu danes potekajo množični protesti v podporo Palestincem, na katerih več tisoč ljudi poziva k prekinitvi ognja na območju Gaze, poročajo tuje tiskovne agencije. Za varnost ob protestih skrbi skoraj 2000 policistov, da bi preprečili spopade z udeleženci protiprotestov. Doslej so aretirali več udeležencev protiprotestov.

Številni udeleženci propalestinskega shoda vihtijo palestinske zastave, nekateri pa imajo v rokah transparente Ustavite bombardiranje Gaze. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so protestniki vzklikali: »Svobodna Palestina«. Po poročanju BBC pa je med protestniki tudi nekdanji vodja britanskih laburistov Jeremy Corbyn. Policija je pred shodom sporočila, da na njem pričakujejo več sto tisoč ljudi.

Ker sovpada z dnevom premirja, je današnji protest v podporo Palestincem na Otoku vzbudil precejšnjo zaskrbljenost. Premier Rishi Sunak je ta teden pozval policijo, naj shod prepove, saj je bil zaskrbljen, da bi se lahko demonstranti sprehodili mimo spomenika Cenotaph. Londonska policija je v odzivu sporočila, da ni razlogov za njegovo prepoved.

Ni želel odstaviti ministrice

Sunak tudi ni upošteval pozivov, naj odstavi notranjo ministrico Suello Braverman, ki je dejala, da je »nesprejemljivo oskruniti dan premirja s sovražnim pohodom po Londonu«. Zaradi svojih izjav je bila ministrica tarča kritik opozicijskih laburistov pa tudi v vrstah njene konservativne stranke.

Večstrankarska parlamentarna skupina (APPG) za britanske muslimane je Bravermanovi očitala, da je z izjavami podžigala sovraštvo do muslimanov in spodbujala skrajno desničarske skupine.

Po poročanju BBC-ja na propalestinskem shodu doslej niso zabeležili incidentov. Je pa policija aretirala več udeležencev protiprotestov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije