KONSTRUKTIVNA NEZAUPNICA

Zorčič: Novega mandatarja letos ne bo

»To je tveganje za Erjavca in Desus,« je o vlaganju nezaupnice dejal predsednik DZ.
Fotografija: Igor Zorčič, predsednik DZ. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Igor Zorčič, predsednik DZ. FOTO: Jože Suhadolnik

Predsednik državnega zbora (DZ) Igor Zorčič (SMC) meni, da glede na obveznosti DZ do odločanja o konstruktivni nezaupnici ne more priti letos, ampak prvi teden januarja. Prvak Desusa Karl Erjavec je namreč za prihodnji teden napovedal vložitev nezaupnice vladi Janeza Janše.

Zorčič je pojasnil, da je o napovedi konstruktivne nezaupnice seznanjen iz medijev in mu ni znano, kdaj bo vložena. Spomnil je, da po poslovniku DZ o nezaupnici vladi oz. o kandidatu za novega predsednika vlade DZ odloča najprej 48 ur in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga. O tem se bo pogovoril z vodji poslanskih skupin in poskušal uskladiti termin.

Erjavec pričakuje, da bo do naslednjega tedna zbral potrebnih 46 poslanskih podpisov. Dejal je, da jim gre dobro in so zelo blizu.
Pravi, da njegova stranka, ki je zapustila Janševo koalicijo, zagotavlja glasove štirih poslancev za novo vlado. Ob tem pričakuje, da tudi poslanci SMC prevzamejo odgovornost za spremembo stanja v državi.

Karl Erjavec, predsednik Desusa. FOTO: Leon Vidic, Delo
Karl Erjavec, predsednik Desusa. FOTO: Leon Vidic, Delo
Zorčič je danes dejal, da mu ni »povsem poznana ta matematika«. Tudi predsednik SMC Zdravko Počivalšek je danes na facebooku zatrdil, da je stranka SMC »kljub grožnjam in strašenju stabilna in zanesljiva«.

Poslanci poročajo o pritiskih

Nekateri poslanci (predvsem neuradno) poročajo o pritiskih, javno pa je v torek v oddaji Odkrito na Televiziji Slovenija 3 o tem spregovoril poslanec SMC Gregor Perič. »Prejemamo pošto domov, e-pošto, pojavljajo se tudi razne grožnje, tako ali drugače zavite ponudbe.« Na facebooku je tudi zapisal, da vzdušje spominja na nekatere druge čase in oblasti.

Zorčič je danes povedal, da sam ni bil deležen česa podobnega, so pa vsi poslanci (men, da tudi drugi koalicijski) deležni opazk, ki prihajajo po navadni in elektronski pošti, kar je svojevrsten pritisk. »Res pa je, da se je treba v politiki s tem soočiti. Tega si ne jemljem zelo k srcu. Za zdaj se mi ne zdi nič takega, kar bi bistveno vplivalo na samostojnost poslancev.«

Minuli teden je Počivalšek sicer sporočil, da je poslanska skupina SMC enotna v tem, da ne bo podprla Erjavca za mandatarja. Zorčič je pred nekaj dnevi pojasnil, da je bilo med poslanci nekaj pomislekov, a Erjavca ne podpirajo, ker je pri tem scenariju preveč neznank. Danes je dejal, da so ta vprašanja hipotetična, ker sploh ne vemo, ali bo konstruktivna nezaupnica vložena ali ne. »Ko bo, se bomo ponovno usedli in se pogovorili.«

Tvegano dejanje

Kot je Zorčič povedal po ponedeljkovem srečanju predsednikov republike, DZ, vlade in DS, pa močno dvomi o tem, da bi kateri poslanci SMC prestopili v drugo koalicijo. Mnenja je, da bo vsakdo znal ugotoviti, kaj pomeni korak k večji stabilnosti in kaj je avantura. Danes je pojasnil, da je s tem mislil na vložitev konstruktivne nezaupnice, za katero ni znano niti to, ali ima dovolj glasov ali ne. »To se mi zdi tvegano politično dejanje. Ne le tvegano za slovenski politični prostor, ampak predvsem za Erjavca in za Desus.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije