NEPRIJETNO PRESENEČENJE

Zazijala je razpoka, čez šest ur ostali brez ceste

Plaz zagrenil življenje približno dvanajstim družinam. Sanacija je nujna, pokril jo bo občinski proračun.
Fotografija: Vse je zgrmelo v globel.
Odpri galerijo
Vse je zgrmelo v globel.

SPODNJI KOCJAN – Med kar več vasmi in zaselki na obronkih vinorodnih kapelskih hribčkov v turistično-kmetijski občini Radenci je tudi vasica Spodnji Kocjan. Veliko večino izmed dobrih 70 vaščanov je na praznični velikonočni ponedeljek presenetil plaz, ki jim je uničil pred kratkim sanirano in posodobljeno cesto, ki s Kapelskega Vrha pelje do približno ducat hiš. Res je sicer, da zaposleni in šolniki po praznikih niso ostali doma, saj imajo rezervno cesto proti kapelski šoli, toda plaz jim je življenje vseeno zagrenil. Kljub vsemu so ljudje zadovoljni, da v nesreči niso ostali sami in so jim odgovorni nemudoma priskočili na pomoč. Vsi skupaj upajo, da bo plaz hitro saniran in bodo spet nemoteno prihajali v svojo vas in odhajali po opravilih. 

 
Cesta je zaprta, še dobro, da lahko domačini pridejo do svojih domov po drugi poti.
Cesta je zaprta, še dobro, da lahko domačini pridejo do svojih domov po drugi poti.

Ena od najbližjih sosed cestnega plazu, ki pa je nad njim in zato ni ogrožena, Jerica Ozmec nam pove, da je podoben plaz na istem kraju pred nekaj leti že uničil cesto, ki so jo nato sanirali, a se je zdaj spet ponovilo. »Na velikonočni ponedeljek okoli poldneva je bila na cesti nekaj centimetrov široka razpoka, okoli šestih popoldne pa se je vse skupaj sesulo. Sreča je, da se v tistem času mimo ni pripeljalo kakšno vozilo, saj bi se zgodila katastrofa. Vse skupaj je še posebno prizadelo ljudi, ki živijo spodaj. Res je sicer, da obstaja še ena pot, a je bistveno daljša in manj funkcionalna,« nam pove Jerica. Dodala je, da so se odgovorni na občini Radenci hitro odzvali in si z županom Janezom Rihtaričem in geologom Metodom Krajncem ogledali plaz.

»Časa za čakanje ni. Zato smo nemudoma poklicali strokovnjaka za plazišča Metoda Krajnca, da je plazišče pregledal in nam svetoval, kaj je treba postoriti, da bi ljudem čim prej omogočili nemoten dovoz do doma, saj je ogroženih od deset do dvanajst družin. Že takoj po oceni strokovnjaka smo se odločili, da bo vzdrževalec Cestno podjetje Murska Sobota takoj začel sanacijo. Želimo si, da bi sanacijo čim prej končali in ljudem omogočili normalne življenjske razmere. Nimamo kaj čakati, zato bomo sanacijo plačali iz občinskega proračuna, za pomoč bomo prosili tudi državo, a to traja nekaj časa, da se realizira,« nam je povedal župan Janez Rihtarič, ki je nekoliko potarnal, da jim vsako leto nagajajo plazovi in tudi nekatere druge naravne nesreče. Tudi to pomlad je že nekaj plazišč na različnih območjih ogrozilo nepremičnine. Najhuje je bilo nedavno nekaj kilometrov stran, na Janževem Vrhu.

A kot dodaja radenski župan, proti naravi se ne more s silo, treba je predvsem poskrbeti, da ne bi bilo smrtnih žrtev ali hujših poškodb občanov, plazišča pa bodo že nekako sanirali. Minule tedne, zlasti ko se je talil sneg, ki ga je bilo letošnjo zimo bistveno več kot v zadnjih letih, in med večjim deževjem so se na skrajnem severovzhodu države sprožili plazovi tudi na drugih območjih. Plazovi so uničevali gozdove, kmetijska in druga zemljišča ter prometnice, ogroženih je bilo tudi nekaj objektov. Najhuje je bilo na Janževem Vrhu, kjer je družina ostala brez novejše hiše, pa na Zagajskem Vrhu, v Rinčetovi Grabi, Dolgovaških Goricah, Negovi, Vadarcih, Železnih Dverih. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije