80 ODSTOTKOV PLAČE

Zapuščajo parlament, a jih bomo še vedno plačevali

Nekaj odhajajočih poslancev je že potrdilo, da bodo zaprosili za nadomestilo plače. 
Fotografija: Državni zbor. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Državni zbor. FOTO: Uroš Hočevar

LJUBLJANA – V petek se bo sestal novi sklic državnega zbora. V njem bo nekaj starih in že znanih obrazov, kar 54 poslancev iz mandata, ki se končuje, pa se bo od poslanskih klopi poslovilo. Med temi se bodo nekateri vrnili na stara delovna mesta, drugi se bodo upokojili, nemalo pa je tudi takih, ki bodo zaprosili za nadomestilo plače.

Med tistimi, ki najbolj nestrpno pričakuje razplet petkove seje, je gotovo Jani Möderndorfer, ki bi se, če Miro Cerar postane predsednik državnega zbora ali minister, vrnil v državni zbor kot nadomestni poslanec. Möderndorfer bo tako po poročanju STA čakal na razplet, vmes pa bo zaprosil za nadomestilo plače. To bo storil tudi dosedanji poslanec SMC Kamal Izidor Shaker.

Iz vrst SDS bo za nadomestilo plače zaprosil Ljubo Žnidar, poslanec SD Jan Škoberne pa se o tem, kaj bo počel v prihodnosti, še ni odločil. Za nadomestilo bo zaprosil Andrej Čuš, prav tako bo do jeseni za nadomestilo zaprosil dolgoletni poslanec narodne skupnosti Laszlo Göncz.
 

O tem, koliko znaša povprečna plača slovenskega poslanca, smo poročali tukaj


Po prenehanju mandata imajo nekdanji poslanci šest mesecev pravico do nadomestila v višini 80 odstotkov zadnje plače. Izjemoma pa lahko nadomestilo plače prejemajo tudi dlje. Če v tem času izpolnijo pogoje za upokojitev, se jim lahko podaljša prejemanje nadomestila še za šest mesecev. Pravica do podaljšanja pripada tudi tistim poslancem, ki so opravljali več mandatov zapored, in sicer za vsak mandat tri mesece, a ne več kot pol leta. Pri STA so ob tem še dodali, da je po koncu prejšnjega mandata leta 2014 nadomestilo prejemalo 34 poslancev.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije