VOLITVE

Veste, koliko znašajo plače naših poslancev?

Plača slovenskega poslanca je več kot 2500 evrov višja od zaslužka madžarskih kolegov.
Fotografija: Državni zbor. FOTO: Černivec Aleš, Delo
Odpri galerijo
Državni zbor. FOTO: Černivec Aleš, Delo

LJUBLJANA – Borut Pahor je v soboto sporočil javnosti, da bodo predčasne volitve 3. junija. Za stolčke v parlamentu se tako potegujejo tako znani kot novi obrazi, bitka za glasove pa postaja vsak dan ostrejša. Za kakšno plačo pa se potegujejo kandidati strank, katerih cilj je dobiti mesto v parlamentu?

Položaj poslanca je povezan s pravicami in z dolžnosti, ki izhajajo iz njegovega mandata. Plača oziroma nadomestilo za opravljanje njegove funkcije predstavlja osnovo za samostojno in neovirano opravljanje funkcije poslanca in zagotavlja njegovo materialno varnost. Osnovna bruto plača poslanca v Sloveniji znaša 3661 evrov, predsednik državnega zbora pa prejema dobrih 5419 evrov na mesec. 


Slovenski poslanci prejmejo povračilo stroškov za prevoz na delo in z njega, povračilo stroškov prevoza ob dela prostih dneh iz kraja, kjer ima poslanec službeno stanovanje, do kraja stalnega prebivališča in nazaj ter povračilo stroškov selitve iz kraja stalnega prebivališča v kraj, kjer ima službeno stanovanje, in nazaj. Prav tako se poslancem povrnejo stroški službenih potovanj.
Kaj pa drugje po Evropi? 
Raziskovalni oddelek državnega zbora je pripravil podatke o plačah poslancev za 12 držav članic Evropske unije (podatki so iz leta 2012). Zmagovalci v višini plače med naštetimi so grški poslanci, katerih osnovna plača znaša skoraj 8600 evrov. Sledijo jim Nemci, ki za zasedanje stolčka v parlamentu prejemajo dobrih 8200 evrov. 

Rekordno nizke plače pa prejemajo poslanci madžarskega parlamenta, katerih osnovna plača znaša manj kot 900 evrov. 

 
Država Osnovna plača (v EUR) Povračilo za stroške
Slovenija 3661 Povračilo stroškov za prevoz na delo in z njega, povračilo stroškov prevoza ob dela prostih dneh iz kraja, kjer ima poslanec službeno stanovanje, do kraja stalnega prebivališča in nazaj ter povračilo stroškov selitve iz kraja stalnega prebivališča v kraj, kjer ima službeno stanovanje, in nazaj. Poslancem se povrnejo stroški službenih potovanj, in sicer povračilo stroškov prehrane (dnevnica), prenočišča.
Irska 7723 Poslanci se lahko odločijo bodisi za: pavšal v višini 15.000 EUR letno (niso potrebna dokazila, zneski nad to vsoto so predmet revizije) ali pa sistem, ki mora biti v celoti podprt z dokumentacijo in omogoča izdatke do 25.700 EUR letno (vsi izdatki so predmet revizije).
Avstrija 8160 (14 x letno) Poslanci prejemajo mesečno povračilo za stroške opravljanja funkcije do šest odstotkov osnovne plače poslanca (trenutno 489,60 EUR) ali več – odvisno od oddaljenosti kraja bivanja (nad eno uro dodatne tri odstotke na vsakih 30 minut). Povračilo vključuje stroške nastanitve, potne stroške, pisarniške stroške, stroške protokolarnih daril, poštnin in druge materialne stroške ter plačila zaposlenim/strokovnim sodelavcem. Povračilo za stroške je enako za vse poslance ne glede na njihovo funkcijo (npr. predsednik, podpredsednika itd.).
Švedska 5491 Poslanci so upravičeni do letne vozovnice za državni železniški prevoz. Če je ekonomsko upravičeno, tudi do sezonske vozovnice za potovanja z letalom. Te se lahko uporabljajo le za službena potovanja. Potovanja, ki jih poslanci opravijo v okviru svojih uradnih dolžnosti, štejejo kot službena.
Belgija 6758 Pavšal v višini 28 odstotkov mesečne poslanske plače kot nadomestilo za nastale stroške (po podatkih za 2010 je to znašalo letno za vsakega poslanca po 22.709,86 EUR).
Nemčija 8252 4029 EUR mesečnega pavšala (za pisarne v volilni enoti, stanovanje v Berlinu, potne stroške po volilni enoti, potne stroške, povezane s funkcijo, pisarniški material).
Finska 6335 Od 990 do 1810 EUR mesečno, odvisno od tega, kje živijo (od oddaljenosti) in če imajo drugo stanovanje na območju Helsinkov.
Italija cca 5000 Poslanci so upravičeni do dnevnih nadomestil iz naslova povračila stroškov za življenje v Rimu. Ta znaša približno 3500 EUR mesečno. Ta znesek se zmanjša za 206,58 EUR za vsak dan odsotnosti z zasedanj. Če poslanec sodeluje pri vsaj 30 odstotkih glasovanj, se ta dan upošteva kot prisotnost.
Španija 2813 Potni stroški se povrnejo samo na podlagi predloženih vozovnic za javni prevoz (letalo, vlak, motorno vozilo, ladja), ki jih je poslanec kupil pri javnem prevozniku. Obstaja izjema – po predhodni odobritvi se lahko uporablja lastni avtomobil in v tem primeru poslancu pripada 0,25 EUR za posamezni kilometer.
Grčija 8594 Brezplačen prevoz v prvem razredu na nacionalnih železnicah, javnih medmestnih avtobusih in grških potniških ladjah ne glede na destinacijo in uradnost ali zasebnost potovanja ter povračilo stroškov nakupa letalskih vozovnic do volilnih okrožij poslancev s province (do 104 letalske lete na leto).
Portugalska 5.218 Poslancem pripada 10 odstotkov plače predsednika republike za stroške, to je okoli 650 EUR.
Madžarska 885 Pavšal glede na oddaljenost v odstotku od osnovne plače, odvisno od oddaljenosti kraja stalnega prebivanja
Estonija 3380 Stroški se povrnejo v višini do 30 odstotkov poslanske plače, a znesek je lahko največ 1014 EUR/mesec.
Slovaška 2295 Povračilo stroškov pisarne na terenu v višini 896,24 EUR na mesec. Poslanci s stalnim prebivališčem v Bratislavi imajo pravico do pavšala v znesku 1,8-kratnika povprečne nominalne mesečne plače zaposlenega v gospodarstvu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije