DIPLOMACIJA

Vodenje ekipe v ZN namesto veleposlanika Malovrha prevzema Žbogar. Predsednici republike se zdi to nenavadno

Tanja Fajon je zagotovila, da bo imela Slovenija v New Yorku najboljše diplomate.
Fotografija: Tanja Fajon je zagotovila, da bo imela Slovenija v New Yorku najboljše diplomate. FOTO: Caitlin Ochs Reuters
Odpri galerijo
Tanja Fajon je zagotovila, da bo imela Slovenija v New Yorku najboljše diplomate. FOTO: Caitlin Ochs Reuters

Zgodba o napotitvi posebne misije oziroma odposlanca Slovenije za članstvo v Varnostnem svetu ZN za obdobje 2024-2025 je končana, je slovenskim dopisnikom v New Yorku ob robu zasedanja 78. Generalne skupščine ZN povedala zunanja ministrica Tanja Fajon. Zagotovila je, da bo imela Slovenija v New Yorku najboljše diplomate.

Slovenska vlada je sklenila, da za vodenje ekipe v Varnostnem svetu ZN imenuje posebnega predstavnika nekdanjega zunanjega ministra Samuela Žbogarja, veleposlanik pri ZN Boštjan Malovrh pa ostaja na položaju in bo vodil delo slovenske misije v Generalni skupščini in Gospodarskem in socialnem svetu ZN (Ecosoc).

Za predsednico države to nenavadno 

Slovenija je članica Ecosoca v obdobju 2023-2025, v Varnostni svet je bila izvoljena letos, pred nastopom mandata 1. januarja pa s 1. oktobrom začenja tako imenovano pripravljalno obdobje. Žbogar je povedal, da bo vse slovenske diplomate v New Yorku formalno vodil Malovrh.

Predsednica Nataša Pirc Musar je odločitev vlade v pogovoru za slovenske dopisnike ocenila za nenavadno. »Za vse ostalo boste morali vprašati predsednika vlade,« je dejala in na vprašanje ali mu je sama povedala svoje mnenje, odgovorila pritrdilno.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije