NEENOTNI POSLANCI

Ura tiktaka: proti poslanci SDS in Robert Polnar

Zmanjkalo je pet glasov. Zdaj je pričakovati vložitev predloga za spremembe meja volilnih okrajev.
Fotografija: Državni zbor ponovno ni potrdil spremembe volilne zakonodaje, o kateri ni enotnega mnenja, kako udejanjiti odločitev ustavnega sodišča. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Državni zbor ponovno ni potrdil spremembe volilne zakonodaje, o kateri ni enotnega mnenja, kako udejanjiti odločitev ustavnega sodišča. FOTO: Uroš Hočevar

Poslanci tudi v drugo niso podprli ukinitve volilnih okrajev in uvedbe preferenčnega glasu. Predlog ​spremembe volilne zakonodaje, ki so ga vložile poslanske skupine SAB, LMŠ, Levica in SD, je v državnem zboru prejel 55 glasov, proti jih je bilo 26. Za izglasovanje spremembe bi bila potrebna dvotretjinska večina. 

Proti predlogu so glasovali poslanci SDS z izjemo odsotnega Jožeta Tanka in poslanec Desusa (stranka ga je sicer izključila) Rober Polnar. Za sicer ni glasoval nobeden od poslancev stranke upokojencev, Ivan Hršak je bil odsoten, Franc Jurša, Jurij Lep in Branko Simonovič pa so bili vzdržani. V vladnih NSi in SMC so poslanci glasovali za.

Sprememba volilne zakonodaje je nujna, saj je ustavno sodišče ugotovilo, da je ta neustavna v delu, ki govori o določitvi volilnih okrajih. Zakonodajalcu je postavilo tudi dveletni rok za izpolnitev odločbe, ki poteče že 21. decembra letos, torej v ponedeljek.

Prvi poskus sprememb volilnega zakona je bil neuspešen že marca.

Zdaj je pričakovati vložitev predloga za spremembe meja volilnih okrajev, ki je druga pot za implementacijo ustavne odločbe, a je po mnenju predlagateljev novele zakona o volitvah v državni zbor takšna pot manj ustrezna. Poleg tega predloga za preoblikovanje okrajev sploh še ni v državnem zboru, rok za uresničitev ustavne odločbe pa poteče v ponedeljek, je v imenu predlagateljev opozorila Maša Kociper (SAB).

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije