EKOLOŠKO

Ste videli, kako so tekačem točili pijačo in kaj je bilo za pod zob (FOTO)

Tekačem so točili vodo iz hidrantov v papirnatih kozarčkih. Kjer hidrantov ni bilo, so postavili gasilsko vozilo.
Fotografija: Vodo so točili iz javne napeljave, iz hidrantov. FOTO: Matic Klansek Velej/Sportida Sportida
Odpri galerijo
Vodo so točili iz javne napeljave, iz hidrantov. FOTO: Matic Klansek Velej/Sportida Sportida

Na nedeljskih tekih na 10, 21 in 42 km 27. Volkswagnovega ljubljanskega maratona je teklo 11.796 ljudi iz rekordnih 68 držav. Kljub številnim zdravniškim posredovanjem k sreči težjih primerov ni bilo. Poleg dobre telesne pripravljenosti je za tekače pomembna tudi zadostna količina tekočine in energije, za kar pa so poskrbeli organizatorji. 

Tekači so se lahko okrepčali na več okrepčevalnih postajah, medtem ko so se na 17. in 38. kilometru lahko prepustili tudi masaži mišic v masažnih šotorih. 

Nekateri tekači so letos opazili drugačno postrežbo vode na trasi, in sicer, da so prostovoljci vodo točili iz hidrantov, na katere so bile priključene gasilske cevi, vodo so točili v papirnate kozarčke.

Ti so zaradi celuloze sicer relativno hitro razpadali, zato so 'točaji' skušali točiti vodo čim bolj sproti ob prihodu tekačev, a to ni povzročalo takšnih preglavic, kot bi jih kupi plastične embalaže. 

Za vsakega tekača se je kaj našlo. FOTO: Matic Klansek Velej/Sportida Sportida
Za vsakega tekača se je kaj našlo. FOTO: Matic Klansek Velej/Sportida Sportida

Direktorica Timinga Ljubljana Barbara Železnik nam je potrdila, da je bila na trasi vseh tekov voda iz hidrantov v papirnatih kozarcih, kjer pa hidrantov ni – denimo na 15 km na Poti Roberta Blinca –, je stalo gasilsko vozilo, iz katerega so črpali vodo.

A pravi, da voda na trasi iz hidrantov ni nič novega, saj jo točijo že vrsto let. Eden od razlogov, kot pravi, je, da je to najbolj praktično in je ne more zmanjkati, drugi pa, da je »zero waste«, ker ni dodatnega odpadka, razen kozarčkov, ki pa so kopostabilni. Ocenjuje, da smo lahko v Ljubljani na vodo ponosni, saj je čista.

Na Kongresnem trgu je bil pitnik, prav tako na Trgu republike.

Plastične nesnage je bilo letos tako minimalno. V cilju na Kongresnem trgu so tekačem ponujali ustekleničeno vodo, ki so jo dobili od sponzorja. Železnikova priznava, da je bilo tako tudi smotrneje kot deljenje vode v kozarčkih, saj so se tekači zaradi gneče lahko hitro premikali dalje.

Na več postajah po trasi je bilo poleg tekočine na voljo tudi nekaj malenkosti za pod zob za dvig energije. Železnikova nam je naštela, da so se udeleženci maratona lahko okrepčali z bananami, mandarinami, čokolado, soljo, sladkorjem, izotoničnimi napitki in geli, v cilju pa so jih čakali še piškoti in energijske ploščice sponzorja. 

Ste tudi vi opazili kaj zanimivega? Pošljite nam fotografijo ali videoposnetek.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije