PROTEST

Slovenski kmetje šli na ceste: »Svojih gruntov ne damo« (VIDEO)

Izpostavili so niz zahtev do vladajoče politike, med drugim zaščito kmetijskih zemljišč, prevetritev OMD plačil in zmanjšanje birokracije, protest pa je bil tudi del vseevropskih protestov proti skupni kmetijski politiki.
Fotografija: Arhivska fotografija.  FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Arhivska fotografija.  FOTO: Jože Suhadolnik

 V več krajih po Sloveniji so danes potekali protestni shodi kmetov, na katerih so opozarjali na trenutno stanje v kmetijstvu. Izpostavili so niz zahtev do vladajoče politike, med drugim zaščito kmetijskih zemljišč, prevetritev OMD plačil in zmanjšanje birokracije, protest pa je bil tudi del vseevropskih protestov proti skupni kmetijski politiki.

Kmetje so se na protestih med drugim zbrali v Murski Soboti, Gornji Radgoni, na Ptuju in v Celju. Svoje zahteve so nanizali v približno 30 točkah. Tako med drugim zahtevajo takojšnjo zaščito kmetijskih zemljišč in ostro nasprotujejo postopkom hitrih razlastitev, zahtevajo rešitev glede izvzetja plačil za območja z omejenimi dejavniki za kmetijsko dejavnost (OMD plačila) iz obdavčitve, določitev odškodnine v primeru prepovedi kmetijske obdelave na območju vodnih pasov, spremembo zakona o zaščiti živali, več lokalno pridelane hrane v lokalnih zavodih ...

image_alt
Med kmeti vse bolj vre: »V kolikor se vlada jutri ne odzove ...« (VIDEO)

Kmet iz Markišavcev pri Murski Soboti Boris Gumilar je povedal, da z mirnim protestom ne želijo nikogar ovirati, radi bi le opozorili na to, da mislijo resno. »Naše zahteve so jasne - vlada naj si neha izmišljevati in pred subvencijsko kampanjo spreminjati pogoje,« je poudaril. Proračunski denar, namenjen za kmetijstvo, naj tudi dejansko pride v kmetijstvo, zahtevajo kmetje.

»Ne vem, kaj razmišlja EU. Tako kot država zaščiti potrošnika, mora zaščititi tudi proizvajalca,« je v zvezi z uvozom ukrajinskega žita izpostavil Gumilar, ki sicer meni, da krivde ni pripisati zgolj Ukrajini, ampak preprodajalcem iz različnih držav.

Kmetje se zavedajo, da je njihovih zahtev veliko in da se vsega ne da rešiti takoj. A zahtevajo, da se jih začne jemati resno. »Kmetje ne pričakujemo, da bomo dobili vse, kar želimo. A to, kar je ključno za slovensko prehrano, bo vlada morala upoštevati,« je še menil Gumilar.

image_alt
Kmečki punt na Ptuju: »Če je njiva prazna, bo miza prazna in tudi police bodo prazne«

Kot pa opozarja prometnoinformacijski center v Novem mestu zaradi protestov nastajajo zastoji. Zastoj je proti središču mesta iz vseh smeri (Metlika ter tudi iz smeri AC priključka Novo mesto vzhod). Pretočnost je močno motena, vozite previdno, so še dodali. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije