Slovenci, to nas čaka v naslednjih dneh in tednih

Krizni štab je pričakovano zaostril boj proti koronavirusu.
Fotografija: Ulice slovenskih mest so večinoma prazne, marsikje pa so se ljudje kljub opozorilom in pozivom k samoizolaciji, še vedno množično zadrževali. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Ulice slovenskih mest so večinoma prazne, marsikje pa so se ljudje kljub opozorilom in pozivom k samoizolaciji, še vedno množično zadrževali. FOTO: Voranc Vogel

Sestal se je krizni štab v širši sestavi za boj proti koronavirusu oziroma za ustavitev njegovega širjenja. Vlada Janeza Janše je po pričakovanjih sprejela nove, strožje ukrepe. 

»Slovenija do nadaljnega zapira oziroma omejuje vse nenujne storitve, ukrepi stopijo v veljavo v najkrajšem možnem času oziroma takoj, ko pristojna ministrstva tehnično pripravijo in objavijo uredbe. Prosimo vse za razumevanje in upoštevanje ukrepov,« je sporočil Janša.

Krizni štab je sprostil celotno količino zaščitne opreme iz blagovnih rezerv. Distribucija bo prioritetno v zdravstvene ustanove ter Domove za starejše, je napovedal premier.
 
Preberite tudi:
Sedaj je uradno: prva smrt zaradi novega koronavirusa v Sloveniji
Apel župana: Bijemo bitko s časom. Naša življenja nimajo cene.
Zbudite se: Nizozemec (16) brez prejšnjih težav v kritičnem stanju

Novi obrambni minister Matej Tonin je napovedal, da se s ponedeljkom začasno zaustavlja avtobusni in železniški javni promet. Popolnoma se bo ustavil v noči z nedelje na ponedeljek, enako velja za obratovanje gondol. Izjema bodo taksi prevozi za najnujnejše stvari.

Da nas čakajo strogi ukrepi, ki bodo v veljavo stopili s ponedeljkom, je potrdil tudi minister za zdravje Tomaž Gantar in povedal, da je eden od ukrepov boja proti koronavirusu tudi prepoved obratovanja lokalov.

Novi uradni govorec vladnega kriznega štaba Jelko Kacin je za nedeljo napovedal sestanek z direktorji vseh bolnišnic in zdravstvenih domov.

Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec je v izjavi za Odmeve na RTV Slovenija ponovila, da ni pričakovati, da bi prišlo do izpada kakih pomembnih prehrambenih izdelkov. Kot morebiten problem pa je označila dejstvo, da prodajalci v trgovinah delajo brez zaščitnih mask in rokavic ter da kupci očitno ne upoštevajo higienskih priporočil za preprečevanje širjenja virusa. O tem se pogovarjajo tudi s trgovinsko zbornico, na seji kriznega štaba pa so spregovorili tudi o možnosti zaostritve ukrepov ter uvedbi kontrol nad izvajanjem preventivnih ukrepov. »V prihodnjih dneh je pričakovati kontrole. Morda tudi ukrepe, s katerimi bomo striktno predpisali uporabo zaščitnih ukrepov,« je napovedala Pivčeva.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije