Širjenje okužbe! Na črno dela med 1000 in 1500 prostitutk in prostitutov

Ljubljančanka: Koronavirus se ne prenaša s seksom, ampak poljubljanjem.
Fotografija: Spolna delavka, ki še ni zbolela, a je okužena, bi lahko prenesla virus na tri, pet ali več strank na dan. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Spolna delavka, ki še ni zbolela, a je okužena, bi lahko prenesla virus na tri, pet ali več strank na dan. FOTO: Guliver/Getty Images

Čeprav je vladni govorec Jelko Kacin Slovence pozval, naj vzamejo pamet v roke in hormone pustijo ob strani, češ da bo še dovolj časa za stiskanje na klopcah, pa prostitucija oziroma trgovanje s telesi na črno kljub vladnim ukrepom o prepovedi gibanja in druženja še vedno poteka.
Težava niso domači spolni delavci, temveč turistični. Foto: Igor Mali
Težava niso domači spolni delavci, temveč turistični. Foto: Igor Mali

Če v državi v nekužnih časih različne oblike spolnega dela opravlja približno 3000 žensk in moških, od tega 800 v Ljubljani, se je ta številka v času koronavirusa najmanj prepolovila, ugotavlja predsednik organizacije Dobra družba Žiga Sedevčič. A to je še vedno alarmantno število ljudi, ki prihajajo v osebni stik s strankami, vsi pa tvegajo okužbo. Ne glede na to, da je obdobje izolacije za marsikoga tudi obdobje popolne osamljenosti, se je treba z njo spopadati na drug način in ne s seksom, za katerega je treba plačati.

Spoštujte samoizolacijo!

Dobra družba združuje vse tiste, ki se aktivno ukvarjajo z delom na področju komercialnih oblik spolnosti in zabavno industrijo za odrasle ter si že vrsto let prizadeva za ureditev statusa slovenskih spolnih delavcev. Kot je znano, je prostitucija v Sloveniji od leta 2003 dekriminalizirana, od leta 2008 tudi delno legalizirana, a kljub temu večji del spolnih delavk in delavcev nima urejenega statusa in dela na črno. Pred dvema tednoma so z Dobre družbe prek spletne strani nagovorili vse delavce in delavke, člane sindikata spolnih delavcev Slovenije.

»Vsem spolnim delavcem smo v tem času odsvetovali, da bi še naprej ponujali svoje storitve, in priporočili popolno spoštovanje samoizolacije. Zavedamo se, da bo obseg posledic koronavirusa drastično vplival na delo spolnih delavcev, saj se ukvarjajo z dejavnostjo, ki bo zaradi osebnega stika zagotovo utrpela posledice,« nam je povedal Sedevčič. Vsem, ki so samozaposleni prek s. p., d. o. o. ali pa imajo status študenta, država zagotavlja nadomestilo za izpad dohodka, pojasnjuje Sedevčič, ki se sicer zaveda, da je prijavljenih le manjši odstotek spolnih delavcev.

Ni težava, ugotavlja sogovornik, nagovoriti slovenske oziroma domače spolne delavce, večji problem je s turističnimi, ki pridejo v državo s trimesečnim delovnim vizumom in delujejo po apartmajih, stanovanjih, torej povsem nenadzorovano.
Težava niso domači spolni delavci, temveč turistični. Foto: Igor Mali
Težava niso domači spolni delavci, temveč turistični. Foto: Igor Mali
»Ko delaš v tej branži, obrti, je družbeno odgovorno, da se delavci ne poslužujejo socialnih transferjev, saj obstajajo ljudje, ki živijo v še slabših razmerah. Zato tudi vztrajamo pri tem, naj si uredijo obrt oziroma s. p., saj bo le tako lahko država v primeru nuje poskrbela tudi zanje,« pojasnjuje Sedevčič in dodaja, da je večina spolnih delavcev dejavnost zdaj opustila.
»Kljub temu skoraj vsaka delavka pove, da pozna koga, ki še vedno dela. A tu gre predvsem za vojno dobičkarstvo. Spolna delavka, ki se je odpovedala delu, mi je povedala, da ima 500 klicev na dan. Ljudje so zdolgočaseni in zaprti po domovih,« je prepričan sogovornik. Ker so zaprti tudi klubi oziroma je zaprto tako rekoč vse javno življenje, Sedevčič svetuje seks ali zadovoljevanje na daljavo.

Namesto prostitutk terapevtke

»Prav zdaj pripravljamo portal, trenutno še iščemo podporo med psihologi, psihoterapevti, ki bodo znali svetovati, kako spodbuditi spolno življenje na daljavo. Gre za nekakšne surogate, ki bi prek videokonference svetovali posameznikom ali parom. Ne gre za spolne delavke, temveč prave svetovalke oziroma svetovalce. Ko bo karantene konec, bodo te terapevtke že imele svoje kliente. Želimo si, da bi delavci začeli delati drugače, želimo jih spraviti na višji nivo. Da so to torej osebe, ki se spoznajo na seks in lahko pomagajo. Izkoristimo to obdobje, priložnost, da naredimo dva koraka naprej,« nekaj dobrega v obdobju izolacije vidi Sedevčič. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije