ZAČETEK POSTOPKOV

SDS vložila podpise za razpis zakonodajnega referenduma o RTVS

Zakonu namreč nasprotujejo, saj bi ta po besedah poslanke SDS Alenke Jeraj pomenil »konec neodvisne RTVS«.
Fotografija: FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Voranc Vogel, Delo

V SDS so vložili nekaj več kot 6.200 podpisov za začetek postopkov za razpis zakonodajnega referenduma o vladni noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS). Zakonu namreč nasprotujejo, saj bi ta po besedah poslanke SDS Alenke Jeraj pomenil »konec neodvisne RTVS«.

Kot je na današnji novinarski konferenci dejala Jerajeva, se jim pri noveli zakona o RTVS zdi sporno, da so v državnem zboru zakon obravnavali po nujnem postopku, saj je tako iz razprave izključena civilna družba, prav tako pa o njem ni bilo opravljene javne razprave. »Očitno je to modus operandi te vlade,« je dejala Jerajeva.

Poudarila je tudi, da bodo na ponovnem glasovanju po vetu državnega sveta na današnji seji zakonu nasprotovali.

Zakonu po besedah Jerajeve v SDS nasprotujejo, ker državnemu zboru odvzema pravico do imenovanja. »Tukaj nas nekdo prepričuje, da izbranci ljudstva, ki smo izvoljeni in predstavljamo določeno število volivcev, ne smemo oziroma nismo usposobljeni, da bi sprejemali odločitve v zvezi z imenovanjem programskega sveta,« je še izpostavila.

Meni, da zakon »obglavlja« programske svetnike, ki so po njenih navedbah ustavno varovani, prav tako pa bi z zakonom prišlo do konca neodvisne in samostojne RTVS.

Predsednica državnega zbora bo v sedmih dneh po ustrezno vloženi zahtevi določila 35-dnevni koledarski rok, po katerem se zbirajo podpisi volivcev. Ker je zahteva vložena med 15. julijem in 31. avgustom, bo predsednica določila rok, ki začne teči 1. septembra. Za razpis referenduma bodo morali zbrati 40.000 podpisov.

Novelo zakona o RTVS je državni zbor s 53 glasovi za in 26 proti sprejel prejšnji teden, v sredo pa je državni svet nanj izglasoval še odložilni veto. Poslanci bodo tako na današnji seji ponovno odločali o zakonu, a zakonodajni postopek z vložitvijo zahteve za začetek postopkov za razpis zakonodajnega referenduma ne bo zaključen.

Vlada sicer želi s predlogom novele na novo urediti vodenje, upravljanje in nadzor RTVS. Med drugim namesto obstoječega programskega in nadzornega sveta predlog uvaja enoten svet RTVS, ki bi štel 17 članov.

image_alt
Vladna novela zakona o RTV sprejeta, Grims pa: Želite spremeniti RTVS v ultralevičarsko trobilo

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije