Ravnateljica pojasnila, kako so se spravili na otroka, ki je dopustoval v Italiji

Začelo se je s klicem zaskrbljene mame, nadaljevalo pa z grožnjami nekega drugega očeta. 
Fotografija: FOTO: Igor Mali 
Odpri galerijo
FOTO: Igor Mali 

Zaradi novega koronavirusa, ki se je razpasel po svetu, so v strahu tudi mnogi Slovenci. Minuli teden pa je pravo izredno stanje vladalo v Logatcu, na Šoli 8 talcev. Šlo je celo tako daleč, da se je oglasila ravnateljica in opozorila starše, naj ne prenašajo strahu na otroke.

Od klica do grozilnih sporočil 

Kaj točno se je dogajalo na šoli, smo vprašali ravnateljico Karmen Cunder, ki nam je v elektronskem sporočilu pojasnila, čemu so bili priča na osnovni šoli. »Začelo se je v ponedeljek s klicem zaskrbljene mame, kako bom reagirala na to, da so bili vsaj trije učenci iz njenega oddelka na počitnicah v Italiji. Moj odgovor je bil sicer pomirjujoč (vsaj poskusila sem, ker vem, da je mamo le strah za svoje otroke), vendar nisem pristala na to, da bi otroke kar poslala domov. Nadaljevalo se je v torek, ko je ponovno klicala z isto zahtevo. V torek popoldne pa se je po e-pošti oglasil neki oče iz istega oddelka, ki je zagrozil tako, da je omenjal konkretnega učenca in to, da naj bi bil ta učenec v središču izbruha epidemije v Italiji. Pošto je pošiljal tudi razredničarki in mislim, da tudi županu. Razredničarka tega učenca je naslednje jutri govorila z očetom tega učenca in povedala, da so nekateri starši pritisnili nanjo – in če mogoče lahko kaj naredijo. Otroka so odpeljali k pediatrinji, ki pa jih je seveda v skladu z vsemi navodili zavrnila, ker otrok ne kaže znakov bolezni. Oče je ob tem omenil, da so se sošolci že 'spravili na njegovega sina', češ da je kužen,« je na kratko opisala dogajanje Cunderjeva.
Ravnateljica Karmen Cunder. FOTO: Igor Mali
Ravnateljica Karmen Cunder. FOTO: Igor Mali

Ravnateljica je popoldne poklicala očeta, se z njim pogovorila in opravičila za ravnanje, ker pošiljanje otroka k zdravniku res ni bilo potrebno. Zaradi vsega dogajanja je bil otrok v šoku in se ni upal vrniti v šolo. V četrtek se je otrok vrnil v šolo, v razredu pa se je z njimi pogovorila psihologinja. »Pogovorila se je z otrokom, sam ji je tudi predstavil svoje strahove, povedal pa je tudi, da so mu takoj zjutraj sošolci že izkazali skrb in ne več zafrkavanja. Z vsem razredom sem se tudi v njegovi prisotnosti pogovorila še sama,« je povedala Cunderjeva.

Oče se je spravil na konkretnega otroka

Zaradi vsega dogajanja se je ravnateljica odločila staršem posredovati sporočilo, s katerim jih je želela pomiriti in hkrati opozoriti, da ne bo dopuščala diskriminacije otrok. »Zakaj govorim o diskriminaciji – za nami so počitnice in kar nekaj naših otrok jih je z družino preživelo v tujini, pa vendar se je zaskrbljeni oče spravil samo na enega učenca, ki naj bi bil po njegovih besedah v središču izbruha epidemije (v vasi Vo Euganeo). Po besedah očeta prizadetega otroka niso bili niti blizu te vasi. Zaradi stiske, v kateri smo se znašli oz. se je znašel otrok, sem se obrnila tudi na urad varuha otrokovih pravic, kjer so mi zatrdili, da smo ravnali pravilno, ko smo v prvi vrsti zaščitili otroka.«
Vse članke o koronavirusu najdete tukaj
Dodala je še, da po njenem vedenju nobeden izmed otrok, ki je bil na oddihu v Italiji, ni odsoten, a da niti približno ne namerava preverjati, kje so bili otroci na dopustu.  »Vse to dogajanje kaže, kako v kriznih trenutkih pride na površje vse najslabše v posameznikih. Ne moti me grožnja s tožbo, moti me napad na enega otroka v času, ko jih je bilo v Italiji več in ko ne smemo in ne moremo dopustiti, da prevlada panika. Verjamem, da bo do epidemije prišlo tudi pri nas, vendar lahko panika marsikdaj naredi še večjo škodo. Šola tudi ni inštitucija, ki bi lahko samovoljno zaprla vrata in poslala npr. vseh naših 800 otrok domov.«
Za konec je dodala še, da se je situacija na šoli umirila in da prejema številne pozitivne odzive staršev na dopis, kar ji daje vedeti, da med nami še vedno vlada zdrava pamet.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije