PETICIJA DOST JE

Pred državnim zborom na to opozarjajo snežne gomile

Opozarjajo na skoraj 25.000 smrtnih žrtev izraelskih operacij v Gazi, med katerimi je večina civilistov.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Črt Piksi

Na ljubljanskem Trgu republike pred poslopjem državnega zbora so po poročanju portala N1 umetniki iz različnih kolektivov v petek zvečer iz snega ustvarili instalacijo, ki opozarja na v Gazi ubite nedolžne palestinske žrtve v vojni med Hamasom in Izraelom. Sestavljena je iz več deset snežnih gomil, ki ponazarjajo mrliške vreče.

Fotografije teh snežnih kipov, ki ponazarjajo bele mrliške vreče, značilne za Gazo, so objavili tudi nekateri drugi slovenski mediji. Z njimi umetniški kolektivi, ki jih N1 ne imenuje, opozarjajo na skoraj 25.000 smrtnih žrtev izraelskih operacij v Gazi, med katerimi je večina civilistov.

Peticija Dost je

Po poročanju N1 naj bi instalacija na trgu ostala vsaj do ponedeljka zvečer, ko bo v okviru peticije tednika Mladina tam potekalo tudi prižiganje sveč za Gazo.

Mladina je na svoji spletni strani objavila peticijo Dost je, v kateri med drugim poziva h koncu pobijanja Palestincev, njihove segregacije in marginalizacije. Po poročanju portala 24ur jo je doslej podpisalo več kot dva tisoč ljudi.

Izrael je operacije na Gazo sprožil po napadu palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani, med katerim so ubili 1140 ljudi in ugrabili 250 talcev, od katerih jih okoli 130 še vedno ostaja zajetih.

Preberite še:

image_alt
Netanjahujev svetovalec: Vojna s palestinskim skrajnim gibanjem Hamas je maraton in ne sprint

image_alt
Izraelci zaradi Gaze brez Evrovizije? To pravijo organizatorji tekmovanja

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije