KAJ SE JE ZGODILO NA VRHNIKI?

Požar v Kemisu: razkrivamo, kaj se je dogajalo in zakaj je posredovalo 53 gasilcev

Pogovarjali smo se s poveljnikom PGD Vrhnika Juretom Jakopičem. Pri intervencijah so raje malo bolj previdni in na pomoč pokličejo več gasilskih društev.
Fotografija: Kemis, podjetje za skladiščenje, obdelavo in predelavo odpadkov. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Kemis, podjetje za skladiščenje, obdelavo in predelavo odpadkov. FOTO: Jure Eržen, Delo

Čeprav se je precej obsežen požar v tovarni Kemis, vrhniškem podjetju, kjer predelujejo odpadke, zgodil pred šestimi leti, je še kako živ spomin nanj. V višave se je takrat vil gost črn dim, nekateri so zaradi morebitne nevarnosti celo morali začasno zapustiti svoje domove. Uničene je bilo tudi kar nekaj opreme gasilcev, ki so se spopadli z ognjenimi zublji.

Po dogodku so mnogi zahtevali, da se Kemis zapre, organizirala se je lokalna skupnost, zbirali so se podpisi, da bi se delovanje Kemisa ustavilo ali omejilo oziroma, da se preseli na območje, ki ni tako blizu naselju. A na koncu se ni zgodilo nič.

Zbor občanov na Vrhniki septembra 2017. FOTO: Leon Vidic/delo Vidic Leon
Zbor občanov na Vrhniki septembra 2017. FOTO: Leon Vidic/delo Vidic Leon

Ko dobiš sporočilo, da gori v Kemisu

A pred dnevi so gasilci na pozivnike prejeli sporočilo, da gori v Kemisu. Na kraj naj bi prišlo kar 53 gasilcev, a gorel naj bi le kontejner (o tem smo poročali v članku Panika na Vrhniki: spet gorelo v Kemisu).

Kemis je javnost na svoji spletni strani obvestil o manjšem požaru. Tako so zapisali:

Na drugi strani Občina Vrhnika na svoji facebook strani piše precej bolj dramatično in sicer o posredovanju kar 53 gasilcev:

Kaj se je zgodilo, smo se pogovarjali s poveljnikom PGD Vrhnika Juretom Jakopičem

Ko so prišli na kraj, ognja ni bilo

Potrdil nam je, da je gorelo v kontejnerju, ki je bil sprva pod nadstreškom. Zaposleni so ga potegnili izpod nadstreška, kjer je bil z drugimi kontejnerji, nato pa so vsebino iz njega razložili. Po njegovih besedah se je alarm na srečo sprožili toliko prej, da se požar ni razširil.

Kolikor mu je znano, naj bi bilo območje kontejnerjev pokrito s termokamerami in če bi, tako so pojasnili Jakopiču, ti zaznali temperaturo sto stopinj, bi se sprožili škropilniki.

Pojasnil je še, da požara, ko so gasilci prišli na kraj, ni bilo (več). Je pa v dotičnem kontejnerju tlela plastika – dim je sprožil alarm. »Ognja ni bilo. Ker če bi bil ogenj, bi se tudi šprinklerji aktivirali,« je pojasnil Jakopič. Dodal je, da je bilo treba odstraniti kar nekaj plastike, preden so prišli do tlečega dela.

Požar v Kemisu. 16. maj 2017. FOTO: Marko Feist, Slovenia
Požar v Kemisu. 16. maj 2017. FOTO: Marko Feist, Slovenia

Raje več gasilcev kot premalo

Jakopič še pravi, da so pri intervencijah raje malo bolj previdni, in na pomoč pokličejo več društev, kot da jih pokličejo premalo, pa imajo potem težave. 

Sicer pa so mnenja na družabnih omrežjih o Kemisu deljena. Nekateri se bojijo, da bi se ponovil dogodek iz leta 2017, drugi pa ocenjujejo, da gre v primeru Kemis le za politična preigravanja. To utemeljujejo s tem, da je v preteklosti gorelo tudi v drugih podjetjih, pa se ni oglasil nihče.

Požar v Kemisu maja 2017.
Požar v Kemisu maja 2017.

Imate zgodbo za nas? Pišite nam prek spodnjega obrazca.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije