NAPOVPREČNO TOPLE POČITNICE

Prihajajo počitnice, a težko bi rekli, da zimske. Snežne razmere so alarmantne

Prihajajoči dnevi bodo oblačni, suhi in nadpovprečno topli. Letošnji februar bo po vsej verjetnosti najtoplejši doslej.
Fotografija: Živo srebro se v teh dneh vzpenja nadpovprečno visoko. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Živo srebro se v teh dneh vzpenja nadpovprečno visoko. FOTO: Getty Images

Celo najbolj pogumne vremenoslovce je letošnja zima povsem umirila v drznih napovedih. Tik pred začetkom zimskih počitnic, ki se jih bodo najprej razveselili učenci gorenjske, goriške, notranjsko-kraške, obalno-kraške, osrednjeslovenske in zasavske statistične regije ter še nekaterih občin jugovzhodne Slovenije, si pravzaprav ne upajo napovedati nič drugega kot to, da je, kar se tiče letošnje zime, zgodba bolj ali manj že zaključena.

Trenutno vreme je za žičničarje katastrofa. FOTO: Mavric Pivk
Trenutno vreme je za žičničarje katastrofa. FOTO: Mavric Pivk

Snežne razmere so namreč alarmantne: le na Voglu se lahko pohvalijo z naravnim snegom ter odejo, ki obeta smuko, vredno cene smučarske vozovnice. Je že res, da prihajajo počitnice, ne bodo pa te nič kaj prida zimske. Trenutne napovedi kažejo, da bodo predvsem oblačne, večinoma suhe in nadpovprečno tople. Glede na izkušnje zadnjih let bodo prihajajoče počitnice pravzaprav – februarske.

Aprilske temperature

Če smo namreč najnižjo februarsko temperaturo zraka izmerili leta 1956 v Babnem Polju, bilo je –34,5 °C, smo najvišjo februarsko leta 2021, ko so v Biljah ter pri Ajdovščini namerili rekordnih 25,3 °C. Kar pove marsikaj o spremenjenem podnebju. Dolgotrajnejšega mraza, zametov snega, ki se obdrži dlje, pa tudi tiste prave zime že skoraj, bi rekli, ne poznamo več. Ne nazadnje se soočamo le še s postavljanjem novih in novih vročinskih rekordov.

Tudi Gregor Skok (Ciklon.si) je medtem sporočil, da lahko že po polovici februarja govorimo o rekordno toplem mesecu, da pa ni tako samo pri nas, kot pravi, v resnici je tako nad večjim delom Evrope z izjemo severne. »Če je bil februar v zadnjih letih pri nas bistveno toplejši, pa so trenutne anomalije močno ušle iz dolgoletnega povprečja. Trenutno so te po nižinah nad osrednjo Slovenije za okoli 4 do 5 °C nad dolgoletnim povprečjem, na vzhodu pa so še za kakšno stopinjo višje.«

Letošnja sezona ne navdušuje z zimskimi radostmi. FOTO: Igor Zaplatil
Letošnja sezona ne navdušuje z zimskimi radostmi. FOTO: Igor Zaplatil

Sicer pa so nekateri že v začetku meseca govorili in kazali s prstom, da bo to rekordno topel februar! Najvišje temperature, ki so jih zabeležili na Štajerskem, v Mariboru je bilo, na primer, že v začetku meseca kar 21 °C, blizu dvajsetih se je ogrelo na Dolenjskem, v Beli krajini, Posavju in Prekmurju, so namreč zelo (kar za okoli 15 °C) presegle vsa dolgoletna povprečja in bile neprimerno bolj običajne za drugo polovico aprila.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije