LOKALNE VOLITVE 2022

Slovenija izbira nove župane, do 16. ure volila nekaj manj kot tretjina upravičencev (V ŽIVO)

Prve delne neuradne izide volitev v 212 občinah je pričakovati po 20. uri.
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik

V Sloveniji bodo danes potekale osme lokalne volitve v zgodovini samostojne države. Ob 7. uri se bo odprlo nekaj več kot 3200 volišč, na katerih bodo volivci odločali, kdo bo v prihodnjih štirih letih vodil 212 slovenskih občin. Za 212 županskih mest se skupaj poteguje 618 kandidatov, 3.382 svetniških mest pa si želi zasesti 18.671 kandidatov. Med 212 občinami je 12 mestnih občin, med katerimi pa je prvič tudi mestna občina Krško, ki pred štirimi leti takšnega statusa še ni imela. Poleg županov bodo volili tudi člane mestnih svetov in ponekod tudi svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti.

Zoran Janković na volišču. FOTO: Blaž Samec
Zoran Janković na volišču. FOTO: Blaž Samec

Na Slovenskih novicah bomo ves večer izide volitev spremljali v živo. Prav tako bomo imeli direktno povezavo z informacijskim sistemom DVK, zato boste pri nas v interaktivni infografiki lahko v živo spremljali izide volitev za vseh 212 slovenskih občin. Bodite zvečer z nami!

Skupno se bo o novih predstavnikih lokalnih oblasti lahko danes izreklo nekaj manj kot 1,7 milijona volilnih upravičencev. Volivci bodo ob prihodu na volišče prejeli najmanj dve glasovnici, za volitve župana in člane občinskega sveta, lahko pa bo glasovnic tudi več. V občinah, ki imajo ustanovljene ožje dele, bodo namreč potekale tudi volitve v svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti. V občinah, kjer prebivajo pripadniki italijanske oziroma madžarske narodne skupnosti ali romske skupnosti, pa bodo volili tudi predstavnike teh skupnosti.

Za 212 županskih mest se skupaj poteguje 618 kandidatov, 3.382 svetniških mest pa si želi zasesti 18.671 kandidatov. Po napovedih ministrstva za javno upravo naj bi bili prvi delni izidi lokalnih volitev danes znani po 20. uri, nato pa se bodo podatki osveževali predvidoma do 23. ure oziroma preštetja vseh glasov v vseh občinah.

Dogajanje spremljamo v živo:

17.35 Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka v soboto do danes do 17. ure prejela 89 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Od tega inšpektorat za notranje zadeve obravnava 26 zadev, za katere obstaja sum, da gre za kršitev volilnega molka, je objavilo ministrstvo za notranje zadeve. 

Največ obravnavanih zadev se nanaša na domnevne kršitve volilnega molka s spornimi objavami in vsebinami na družbenih omrežjih, sledi pošiljanje sporočil SMS in e-poštnih sporočil. Največ obravnavanih prijav so prejeli iz osrednjeslovenske, gorenjske in obalno-kraške regije.

Za 63 obvestil je bilo ugotovljeno, da se nanašajo na zadeve, ki so že v obravnavi ali pa niso povezane s kršitvami volilnega molka.

17.30 Na lokalnih volitvah, ki danes potekajo v 212 občinah po državi, je do 16. ure po podatkih občinskih volilnih komisij volilo 550.815 oziroma 32,72 odstotka volilnih upravičencev. To je nekaj manj kot na prejšnjih volitvah. V mestnih občinah je bila udeležba 28,36-odstotna, so sporočili z ministrstva za javno upravo.

15.05  Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka v soboto do danes do 13. ure prejela 68 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Od tega inšpektorat za notranje zadeve obravnava 19 zadev, za katere obstaja sum, da gre za kršitev volilnega molka, je objavilo ministrstvo za notranje zadeve. 

Največ obravnavanih zadev se nanaša na domnevne kršitve volilnega molka s spornimi objavami in z vsebinami na družbenih omrežjih, sledi pošiljanje sporočil SMS in e-poštnih sporočil. Največ obravnavanih prijav so prejeli iz gorenjske in osrednjeslovenske regije.

Za preostalih 49 obvestil je bilo ugotovljeno, da se nanašajo na zadeve, ki so že v obravnavi ali pa niso povezane s kršitvami volilnega molka.

13.35 Do 11. ure je po podatkih občinskih volilnih komisij volilo 201.961 oziroma 12 odstotkov volilnih upravičencev. V mestnih občinah je bila udeležba 10,02-odstotna, so sporočili z ministrstva za javno upravo. Do 11. ure je bila največja udeležba v občini Jezersko (26,33 odstotka), najmanjša v občini Horjul (6,86 odstotka).

Nataša Sukič na volišču. FOTO: Blaž Samec
Nataša Sukič na volišču. FOTO: Blaž Samec

Med mestnimi občinami je bila največja v Kopru (13,02 odstotka), sledile so Krško (12,11 odstotka), Velenje (12,02 odstotka), Murska Sobota (11,80 odstotka), Nova Gorica (10,51 odstotka), Ptuj (10,38 odstotka), Slovenj Gradec (10,32 odstotka), Maribor (10,16 odstotka), Novo mesto (10,08 odstotka), Celje (10,01 odstotka), Kranj (9,67 odstotka) in Ljubljana (8,80 odstotka).

13.19 Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je na volišču v ljubljanskem Šentvidu že oddala svoj glas za prvi krog lokalnih volitev, ob tem pa poudarila pomembnost lokalnih skupnosti. Pričakuje, da se bodo volivci odločili za lokalno skupnost, ki bo vključujoča, povezovalna in bo skrbela za lokalno okolje ter bo socialno občutljiva.

Kot meni, ni nepomembno, kdo so županje in župani v lokalni skupnosti in kdo so mestne svetnice in mestni svetniki. »Čeprav imamo včasih občutek, da se politika gradi od zgoraj navzdol, se velikokrat gradi od spodaj navzgor. Dobri lokalni temelji pomenijo tudi dobro politiko na nacionalni ravni,« je dejala.

Želi si, da bi državljanke in državljani spoznali, kako pomembna je njihova volilna pravica, da lahko oddajo svoj glas za vse volitve, tako za lokalne, nacionalne in tudi referendumske.

10.54 Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka v soboto do danes do 10. ure prejela 48 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Od tega inšpektorat za notranje zadeve obravnava 12 zadev, za katere obstaja sum, da gre za kršitev volilnega molka, je objavilo ministrstvo za notranje zadeve.

Največ obravnavanih zadev se nanaša na domnevne kršitve volilnega molka s spornimi objavami in vsebinami na družbenih omrežjih, sledi pošiljanje sporočil SMS in e-poštnih sporočil. Največ obravnavanih prijav so prejeli iz obalno-kraške in osrednjeslovenske regije

Zoran Janković s soprogo na volišču. FOTO: Blaž Samec
Zoran Janković s soprogo na volišču. FOTO: Blaž Samec

Lokalne volitve v Ljubljani. FOTO: Blaž Samec
Lokalne volitve v Ljubljani. FOTO: Blaž Samec

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije