RUDI MOŽGAN

Odpeljali blatne, vrnili pa usrane. Rudi dobil nazaj prvih 13 krav

Kar se je napovedovalo, se je zgodilo: Rudi Možgan včeraj dobil nazaj prvih 13 krav. Za čas, ko je bilo nezakonito odvzetih 24 glav živine, bo kmet zahteval odškodnino.
Fotografija: Krave niso v najboljšem stanju, šele veterinar bo povedal, kako je z njimi. FOTO: Drago Perko
Odpri galerijo
Krave niso v najboljšem stanju, šele veterinar bo povedal, kako je z njimi. FOTO: Drago Perko

Da se nekaj premika v zvezi z odvzetimi kravami kmeta Rudija Možgana, je završalo že v sredo dopoldne. Najprej smo izvedeli, da jo bo veterinarska inšpektorica Danuša Štiglic, ki je pri odvzemu krav zagrešila hude kršitve zakona o upravnem postopku, odnesla zgolj z opozorilom, nakar nam je 52-letni kmet Rudi Možgan iz Veniš pri Krškem povedal: »Dobil sem novo odločbo Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, z odvetnikom sva jo že preučila.«

Mineval pa je že 64. dan, odkar so mu odpeljali 24 glav govedi.

(Ne)presenetljiva novica

Istega dne so mu z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano sporočili, da je drugostopenjski organ ugodil njegovi pritožbi, da se ustna odločba na zapisnik odpravi, zadeva pa se vrne prvostopenjskemu organu v ponovno odločanje. Zaradi ugotovljenih nepravilnosti je kmet Možgan ne nazadnje prejel to ureditveno odločbo, z dodanim rokom za izvedbo odrejenih ukrepov. Sledil naj bi le še ponovni pregled gospodarstva, ko bi inšpekcija tudi preverila, ali so bile nepravilnosti odpravljene.

»Če bodo pogoji reje na gospodarstvu izpolnjeni, se bodo živali, ki so bile odvzete 14. novembra 2023, lahko ponovno namestile pri rejcu,« so na ministrstvu dodali v sredo, zato je bila včerajšnja novica, »Možganove krave so že doma«, do neke mere presenetljiva. Ali pa tudi ne, če vemo, da so bili pogoji reje na gospodarstvu v bistvu že izpolnjeni: Rudija Možgana sta namreč že obiskala veterinarska inšpektorja ter slednje potrdila.

Franci Matoz, pravni zastopnik Možganovih, v pogovoru z veterinarskim inšpektorjem FOTO: Drago Perko
Franci Matoz, pravni zastopnik Možganovih, v pogovoru z veterinarskim inšpektorjem FOTO: Drago Perko

V ponovnem postopku odločanja je bilo namreč ugotovljeno, da stranka resda ni imela zagotovljenih ustreznih mest za govedo, nastanjenih zunaj objektov, da pa se kmet Možgan teh pomanjkljivosti zaveda, ne nazadnje se jih je že lotil in odpravil.

Zahtevali bodo odškodnino

»Veseli smo, ker so živali nazaj, vrnili so jih 13, te so bile v Mokronogu, preostale še pridejo. Morda že jutri, sicer pa kak dan kasneje,« nam je včeraj zadovoljno pripovedoval Rudi Možgan, ki smo ga brž obiskali na kmetiji. Nekaj ga je vendarle glodalo:

»Presenečen sem, ker so živali v slabšem stanju, kot so bile. Če so bile naše blatne, ko so jih odpeljali, so nam sedaj vrnili usrane krave. Sodeč po videnem so ležale v dreku. Predvsem pa me skrbi za teleta. Pričakujem tudi, da so se krave v teh dveh mesecih presušile, ker so jih dali s teleti narazen. Kar pomeni, da nimajo več mleka za njih oziroma jih ne bodo sprejele. Zato bo treba preveriti stanje telet in jim prilagoditi krmo,« je opozarjal Možgan, ki bo dal vse krave kajpak pregledati.

Po naših informacijah jih bo veterinar pregledal še danes. Ob pogledu na nekaj krav je vidno skrbelo tudi Rudijevega sina Timoteja, skrbelo ga je, da se niso domov vrnile z garjami, za eno že ve, da ima veliko buško na trebuhu, kar zagotovo sproža še dodatno nelagodje.

Timotej in oče Rudi Možgan FOTO: Drago Perko
Timotej in oče Rudi Možgan FOTO: Drago Perko

»Kravam smo že dali krmo, to je osnovno živilo. Zdaj pa čakam še na podatke, s čim so jih hranili. Bojimo se namreč driske, ki bi jo lahko dobile,« je nadaljeval Možgan.

In kaj nam je še povedal? »Verjamem v pravno državo, v našem primeru se je ta potrdila. Zgodila se nam je krivica, ki pa je zdaj popravljena. V veliko pomoč pa so nam bili ves čas tudi na Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije, v Sindikatu kmetov Slovenije, hvaležen sem tudi našemu pravnemu zastopniku Franciju Matozu.« Slednji je medtem že potrdil, da bodo Možganovi za čas, ko so bili brez svojih krav, od države terjali odškodnino.

Nesorazmeren ukrep

Spomnimo: veterinarska inšpektorica Danuša Štiglic je kar na podlagi ustne odločbe odredila, da ukrepa. Ker naj bi bile Možganove krave v blatu. Kmetijo Možganovih v kraju Veniše pri Krškem si je ogledala, dan pozneje, 14. novembra zjutraj, pa prišla z ekipo, ki ji je pomagala pri pet ur dolgem lovu na govedo.

Roman Žveglič FOTO: Črt Piksi
Roman Žveglič FOTO: Črt Piksi

Rudija ni bilo doma. V svojem pojasnilu je inšpektorica potem zapisala, da je v manjšem ograjenem prostoru našla 21 govedi, odpeljala jih je 24. Očitki Rudiju so bili hudi, razmere za krave resda niso bile optimalne, sploh po dolgotrajnem deževju, izkazalo pa se je, da je bil ukrep veterinarske inšpektorice povsem nesorazmeren glede na razmere.

Rudi Možgan je začel svoj boj za pravico in za svoje krave pa tudi za obstoj svoje kmetije, za svoje otroke, sina Timoteja, ki bi rad nadaljeval kmetovanje. Kot vse kaže, je bil očetov boj uspešen. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije