DEŽEVJE

Piranski skalnati valobran zaprl promenado, cesta neprevozna (FOTO)

Noč minila dokaj mirno, se je pa zjutraj neurje razbesnelo nad Gorenjsko.
Fotografija: V Izoli je bila sprožena sirena zaradi povišanega plimovanja morja. FOTO: Facebook.com/gasilcipgdizola
Odpri galerijo
V Izoli je bila sprožena sirena zaradi povišanega plimovanja morja. FOTO: Facebook.com/gasilcipgdizola

Današnja noč je ob prehodu vremenske fronte minila dokaj mirno, se je pa med 5. in 6. uro zjutraj razbesnelo neurje nad Gorenjsko. Gasilci zaradi poplav ob vodotokih in poplav meteorne vode med drugim posredujejo na Bledu, Kranju, Radovljici, Žirovnici in Kamniku. Na območju Postojne je veter podrl več dreves. Poplavlja morje.

Morje začelo poplavljati nižje dele obale

V Piranu je bila nekaj pred pol drugo uro zjutraj, v Izoli pa pol ure pozneje, zaradi povišanega plimovanja morja sprožena sirena javnega alarmiranja z znakom opozorilo na nevarnost. Morje je namreč začelo poplavljati nižje dele obale. Sireno so v Piranu znova sprožili ob 6. uri zjutraj. Nočno neurje je na piransko promenado znova nametalo skalnati valobran. Valobran je razdejalo že petkovo neurje, včeraj so ga gasilci in pripadniki civilne zaščite postavili nazaj, danes pa je cesta ponovno neprevozna, saj so na njej še vedno velike skale, je za STA dejal Peter Ventin iz Gasilske brigade Koper.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je noč minila dokaj mirno, dogajanje pa se je začelo stopnjevati zjutraj, ko se je predvsem nad Gorenjsko razbesnelo neurje. Gasilci zaradi zalitih hiš posredujejo na Bledu, v Kranju, Radovljici, Žirovnici in Kamniku.

V naselju Rečica ob Savinji je močno narasla reka Savinja, zaradi česar je bila sprožena sirena, ki opozarja na nevarnost poplav.

Na Primorskem je ponoči pihala burja. V naselju Truške v občini Koper so gasilci ponoči s cestišča odstranili podrto drevo. Nekaj podrtih dreves so zjutraj zabeležili tudi na območju Postojne.

V Cerknem se je sprožil plaz, ki ogroža stanovanjsko hišo, drugih plazov pa po podatkih uprave za zaščito in reševanje za zdaj ni bilo. Neurje, ki je zjutraj zajelo Gorenjsko, je povzročilo poplavljanje nekaterih vodotokov in meteorne vode. Sprožilo se je tudi nekaj plazov, med drugim dva v občini Bohinj. Zaradi napake na transformatorski postaji bo del Kranja predvidoma še nekaj časa brez električne energije.

V Rečici ob Savinji so okrog 6. ure zjutraj sprožili sireno, ki opozarja na nevarnost poplav, saj je reka Rečica prestopila bregove ter zalila sedem stanovanjskih in gospodarskih objektov, je za STA dejal poveljnik civilne zaščite Rečica ob Savinji Ciril Turk. Eno kmetijo ogroža plaz, se pa stanje umirja; reki sta se že vrnili v svojo strugo.

Po poročanju Radia Slovenija je sinoči kritično mejo dosegla voda v presihajočem jezeru Ledina in poplavila več objektov ter cesto Rateče-Planica. Civilna zaščita je zato odredila izkop kanala, po katerem je voda začela počasi odtekati.

Poplavljen odsek ceste Spodnja Idrija - Tolmin. FOTO: Foto: Boštjan Brelih
Poplavljen odsek ceste Spodnja Idrija - Tolmin. FOTO: Foto: Boštjan Brelih

Hudournik pri Kanomlji, občina Idrija. FOTO: Foto: Boštjan Brelih
Hudournik pri Kanomlji, občina Idrija. FOTO: Foto: Boštjan Brelih

Reka Kanomljica je dosegla visok vodostaj. FOTO: Foto: Boštjan Brelih
Reka Kanomljica je dosegla visok vodostaj. FOTO: Foto: Boštjan Brelih

Na vipavski hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina velja prepoved vožnje za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton (1. stopnja). Zaradi poplav in zemeljskih plazov je še vedno zaprtih nekaj cest.

Naselji v občini Bohinj spet s cestno povezavo, plaz Blate stabilen

Naselji Ravne in Nemški Rovt v občini Bohinj, ki so ju po nočnem deževju plazovi odrezali od sveta, imata spet vzpostavljeno cestno povezavo. Umiril se je tudi plaz Blate v občini Kamnik, ki se je zjutraj začel premikati. Plaz v Jaznah v občini Cerkno prav tako ne ogroža več stanovanjskega objekta.  Naselji Ravne in Nemški Rovt po poročanju Radia Slovenija tako nista več odrezani od sveta, pristojni pa medtem nadaljujejo tudi sanacijo nekaterih drugih plazov v bohinjski občini. V Bohinju je poleg tega več objektov, med njimi zdravstveni dom in lekarno, zalila voda. Gasilci so jo prečrpali.

Večje težave medtem še naprej povzroča voda v presihajočem jezeru Ledina v Ratečah, ki ogroža sedem objektov. Po poročanju radia je na pomoč prispela enota za prečrpavanje večjih količin vode. Voda iz tega jezera je poplavljala že ponoči; med drugim je zalila cesto Rateče-Planica. Civilna zaščita je zato odredila izkop kanala za odtekanje vode, a ta še vedno narašča.

Zjutraj se je nekoliko premaknil plaz Blate v občini Kamnik. Kot je za STA povedal poveljnik civilne zaščite Kamnik Tomaž Zabavnik, so plaz pregledali z dronom in ugotovili, da se je zemljina že umirila. Gasilci sicer plaz še naprej stalno spremljajo, obenem pa se nadaljuje vzpostavljanje alarmnega sistema za opozarjanje prebivalcev na morebitno plazenje. Po Zabavnikovih besedah bo sistem vzpostavljen predvidoma v torek ali sredo. Doslej je dela upočasnjeval razmočen teren.

Še ena, a manj intenzivna vremenska fronta

Slovenijo je namreč ponoči zajela še ena, a manj intenzivna vremenska fronta z močnejšimi nalivi in sunki vetra. Agencija RS za okolje (Arso) je zaradi močnega vetra izdala oranžno opozorilo za jugozahod države, zaradi obilnih padavin pa za severozahod države. Možno je poplavljanje hudourniških vodotokov.

Do 8. ure bo morje še lahko poplavljalo nižje dele obale v višini okoli 40 centimetrov. Sunki južnega vetra na Primorskem bodo lahko presegli hitrost 70 kilometrov na uro, so še napovedali na agenciji za okolje.

Ob prehodu vremenske fronte bo vetrovno tudi drugod, pojavljali se bodo nalivi. Največ padavin naj bi do dopoldneva padlo v južnem predgorju Julijcev, predvidoma od 50 do 100 litrov na kvadratni meter, zato je Arso za del države izdal oranžno opozorilo.

Padavine in nevihte bodo do sredine dneva ponehale. Popoldne se bo delno razjasnilo, pihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 18, na severozahodu okoli 11 stopinj Celzija.

Začetek delovnega tedna naj bi bil vremensko mirnejši.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije