AFERA

Novo izkoriščanje delavcev? Vzeli naj bi jim potne liste in jim grozili s smrtjo

Podjetje naj bi izkoriščalo delavce iz Indije, delati so morali 62 ur tedensko za 650 evrov. Direktor obtožbe zavrača.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Mavric Pivk

RTV Slovenija je poročala o novem primeru izkoriščanja delavcev pri nas. Tokrat gre za avtopralnico Avtostop, v kateri so delali indijski zaposleni. Po pripovedovanju Indijcev, s katerimi so se pogovarjali novinarji RTVS, so morali delati ponoči in podnevi, na teden 62 ur, vse za 650 evrov mesečno. Takoj po zaposlitvi naj bi pomočnik direktorja 12 vzel potne liste in jih s tem izsiljeval.

Zaposleni Indijci so tudi stanovali v prostorih delodajalca, kamor naj bi pomočnik direktorja prihajal tudi ponoči, in to vinjen, ter jim grozil. Ko so hoteli oditi, so jim grozili s svojim vplivom in denarjem. Dan preden je podjetje obiskala delovna inšpekcija, so jim vrnili potne liste, vendar jih morali že naslednji dan spet izročiti. Če tega ne bi storili, jim je pomočnik grozil s smrtjo. Menda je imel pri tem v rokah kladivo. Delavci so zato poklicali policijo, dva od njih sta pomoč poiskala pri Delavski svetovalnici, ostali so zbežali in se še vedno skrivajo.

V družbi Amonte očitke zanikajo. Trdijo, da so upoštevali vsa zakonska določila, z vsemi tujimi delavci pa ravnali spoštljivo in po zakonih. Direktor Semir Hajdarpašić je prepričan, da gre za poskus skupinskega izsiljevanja tujih delavcev. Menda so bili na začetku vsi zadovoljni s pogoji in plačo, po določenem času pa so zahtevali višje plačilo. Ocenjuje, da so delavci podjetje izkoristili za nadaljevanje poti proti severu Evrope. Pristojni organi so ločene preglede opravili konec julija.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije