MINISTER IN NOVINARKA SRBORITO

Na vladni tiskovki frčalo perje: Počivalšku živci do »plafona«, novinarka RTV pa vsa užaljena (VIDEO)

Minister trdi, da nekateri mediji s »papirnatimi« maskami zavajajo, novinarka pa zgrožena nad ostrim odzivom.
Fotografija: Zdravko Počivalšek. FOTO: RTV Slovenija
Odpri galerijo
Zdravko Počivalšek. FOTO: RTV Slovenija

V Sloveniji vse po starem. Medtem ko se razvite države ukvarjajo s čim bolj učinkovitim bojem proti krizi in virusom ter z zagotavljanje služb, imamo pri nas očitno čas za raznovrstna obračunavanja.

Na današnji vladni novinarski konferenci je na novinarska vprašanja odgovarjal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Najprej ga je eden od novinarjev vprašal, ali je sam preizkusil masko iz »prtička« in ali je še vedno prepričan, da je bila to dobra izbira. Počivalšek je dejal, da tudi sam nosi te maske ter da ne gre za maske iz »prtička«, temveč da gre za netkano blago oziroma »airlaid«. Tovrstne maske se po ministrovih besedah uporabljajo za nemedicinske namene.

Na RTV so seštevali in odštevali

Minister se je odzval na očitke, da je cena takih mask, ki jih Korez Sorting Group podjetje za državo izdeluje po ceni 0,76 evra na kos, previsoka. Kot je dejal, v normalnih razmerah tudi navadne kirurške maske stanejo med 5 in 10 centov, mi pa smo tudi te vmes nabavljali po ceni med 40 centov in 1 evrov.

 

A novinarka TV Slovenija Vanja Gregorovič je ministru dejala, da so v studiu izračunali, da stane ena maska okoli 22 centov, vlada pa je zanje odštela več kot 75 centov. Tržni inšpektorat, ki spada pod okrilje ministrstva, pa naj bi po besedah novinarke našel cenejšega ponudnika. Prosila je za pojasnilo, zakaj razlike v ceni.

A pozor: pri računanju so na Kolodvorski menda 'pozabili' prišteti stroške izdelave, pakiranja in transporta teh mask. 
 

Minister: Mešate hruške in jabolka

»Spet zavajate tako kot nekateri, ki govorijo, da so to papirnate maske. Mešate jabolke in hruške. Jaz bi bil vesel, če boste na TV Slovenija tako efikasni in produktivni, kot ste navedli, da ste pri šivanju mask,« je dejal minister.

Pri tem je očitno meril na nenehno naraščanje števila zaposlenih na RTV Slovenija, ob kar se je s komentarjem, da jih je preveč in so predobro plačani, obregnil tudi premier Janez Janša. RTV je sicer takrat vse navedbe zanikal.

Te besede pa so očitno nekatere precej razburile. »Če vam vprašanja ne ustrezajo in nimate ustreznega odgovora nanj, se vam, kot kaže, zdi primerno, da žalite novinarje RTV in govorite o njihovi efikasnosti,« se je kasneje za kolegico potegnila novinarka Večera.

»Ne morem sprejemati neresničnih trditev, ki popularizirajo in govorijo o materialu, ki ima ime, da je to papir, in to potencirati,« je odgovoril minister ter dodal, da je zavajanje tudi dati za proizvodne stroške samo stroške materiala ter »neupoštevati in ne vedeti, kaj vse sestavlja eno kalkulacijo proizvoda«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije