MANJ KOT 700 LJUDI V BOLNIŠNICAH

Minister razkril, da potekajo priprave na tretji val (VIDEO)

Delež pozitivnih je malenkost manjši kot dan prej, poskočil je drugi kriterij za sproščanje ukrepov.
Fotografija: V DSO so ustavili širjenje okužb. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
V DSO so ustavili širjenje okužb. FOTO: Jože Suhadolnik

V ponedeljek sta bila po PCR-metodi opravljena 4402 testa, pozitivnih pa je bilo 16,8 odstotka vzorcev (ali natančno 740 oseb). S hitrimi testi so opravili še skoraj 38.000 testiranj, pozitivnih rezultatov pa ne sporočajo več, saj se pozitivni na hitrih testih napotijo še na tistega po metodi PCR.

Po podatkih sledilnika covida 19 je v bolnišnicah 691 oseb (dan prej 738; manj kot 700 jih je bilo pred tem 29. oktobra 2020), intenzivno zdravljenje pa jih potrebuje 127 (dan prej 135). Včeraj je umrlo pet oseb, skupaj do zdaj 3733.

Na ravni države je 14-dnevna incidenca 572,2, med statističnimi regijami je obalno-kraška s 705,1. Sedemdnevna incidenca na ravni države pa je 293.

Še vedno smo v oranžni fazi, se je pa eden izmed kriterijev za prehajanje med fazami (sedemdnevno povprečje novih okužb) precej dvignil, in sicer na 879 (dan prej je bilo 822, v nedeljo 823, v soboto 846).

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede epidemije so sodelovali minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, državni sekretar za področje izobraževanja in športa Marjan Dolinšek in ravnatelj osnovne šole Škofljica Roman Brunšek.



Razmere v domovih za starejše se izboljšujejo, v tem tednu so zabeležili 23 novookuženih stanovalcev, je uvodoma pojasnil ​Cigler Kralj. Spodbuja se čim večja normalizacija življenja v domovih,temu so tudi prilagojeni izhodi in obiski, ob doslednem izvajanje priporočil ministrstva za zdravje. Povedal je, da se v DSO pripravljajo na morebitni tretji val okužb bodisi s posodobitvijo ukrepov ali z dodatnim usposabljanjem zaposlenih. Dodatno pozornost bodo namenili obvladovanju težav na duševnem področju. 

Skoraj nemogoče je prezreti dolgoletno kadrovsko in prostorsko stisko v DSO. Epidemije je razgalila izčrpanost tega sistema oskrbe starejših, ki je bil zanemarjen dolga desetletja. Minister je sporočil, da so zagotovili 1100 novih mest za institucionalno varstvo starejših, ta teden je bil zaključen razpis, na katerega je prispelo 21 ponudb, od tega 18 popolnih. ​Morebitni tretji val je povezan s pojavom novih variant virusa in še drugih, ki bi se še lahko pojavile,je pojasnil. Podatki sicer kažejo, da imajo poznane nove variante virusa to lastnost, da se hitreje širijo, da pa reagirajo na cepivo. Zato se pričakuje, da bo cepljenje zagotovilo dovoljeno zaščito.

Koliko hitrih testov je pozitivnih, vlada ne sporoča več (simbolična fotografija). FOTO: Blaž Samec, Delo
Koliko hitrih testov je pozitivnih, vlada ne sporoča več (simbolična fotografija). FOTO: Blaž Samec, Delo
Domovi nadaljujejo redno testiranje zaposlenih in uporabnikov. »S HAT-testi smo razmere v DSO začeli umirjati že konec novembra, izboljšanje je bilo še izrazitejše z začetkom cepljenja,« je dejal minister. V februarju pričakujejo, da se bodo lahko cepili tudi tisti, ki so kasneje izrazili interes za cepljenje in takoj tudi tisti stanovalci, ki so na novo prišli v dom.

Na ministrstvu ocenjujejo, da bo po prejemu drugega odmerka skupaj z vsemi, ki so že preboleli covid 19, zaščitenih že približno 70 odstotkov zaposlenih (4310 zaposlenih jih je v DSO (v 2. valu) prebolelo covid 19, z obema odmerkoma se je cepilo 2062 zaposlenih, 1221 pa s prvim odmerkom).

Začetek vadbe za športnike, tudi rekreativce

Dolinšek je predstavil nov odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov tako za športnike kot rekreativce, ki je pričel veljati v ponedeljek.

Nekatere podrobnosti odloka:
  • v športni proces so se s ponedeljkom lahko vrnili vsi registrirani športniki;
  • v skupinah lahko vadijo vsi rekreativci, tako na zunanjih površinah kot v zaprtih športnih objektih;
  • v zaprtih prostorih je med drugim dovoljeno igranje tenisa, badmintona, vadba na fitnes napravah, plavanje, plezanje, drsanje in skupinske vadbe. Na prostem se znova lahko izvajajo tečaji smučanja do 10 oseb;
  • izvajanje treningov za mlajše športnike je dovoljeno v skupinah do največ 10 športnikov ob konstantnem vzdrževanju varnostne razdalje – vsaj 2 metra. Strokovni delavci v športu (trenerji) ne štejejo v omejitev števila športnikov;
  • dovoljeno je izvajanje ligaških tekmovanj za člane drugega kakovostnega nivoja (2. državna liga) ter za mladince prvega kakovostnega nivoja (1. državna mladinska liga);
  • v individualnih športnih panogah je dovoljeno izvajanje ligaških tekmovanj na državni ravni in državnih prvenstev za člane in dodatno za mladince;
  • prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih še vedno ni dovoljena;
  • vsi strokovni delavci v športu (trenerji in tudi vaditelji rekreativne vadbe) se morajo redno tedensko testirati.
Priporočeno je, da se za uporabo vadbenih površin tudi v primeru individualne vadbe upošteva omejitev 1 vadečega na 20 kvadratnih metrov vadbene površine.

Poziv ravnatelja staršem

Brunšek je pozval starše, da pošiljajo v šolo samo zdrave otroke. Če je kdo v družini zbolel, naj preventivno zadržijo otroka doma, saj takoj, ko pride otrok v šolo in se pojavi sum okužbe, je treba razmisliti o karanteni, kar pa je organizacijsko zapleteno. »Je pa odrejanje karantene posameznim oddelkom precej boljše kot celotni šoli. Ravnatelji smo navodila dobivali pozno, upam, da se bo to sedaj uredilo.« V šoli sedaj preverjajo, kakšno je znanje pri učencih. Prizadevajo si, da dosežejo tisto stopnjo, ki je potrebna za nadaljevanje šolanja v naslednjem razredu, skrbi pa jih, kakšno bo znanje pri devetošolcih. Ravnatelje srednjih šol opozarja, naj se tega zavedajo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije