RTV STAVKA

Na nacionalki danes spet burno, to je ministrica sporočila vodstvu (VIDEO)

Stavkali bodo danes od 14. do 23. ure.
Fotografija: Stavka na RTV Slovenija. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Stavka na RTV Slovenija. FOTO: Blaž Samec

Koordinacija novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija (RTVS) bo danes nadaljevala stavko, saj ni zadovoljna s pogajanji o stavkovnih zahtevah. Koordinacija bo stavko, ki jo je začela 23. maja, nadaljevala danes od 14. do 23. ure. Nezadovoljni so namreč, ker na pogajanjih o stavkovnih zahtevah, med katerimi je novinarska avtonomija, ni napredka. Na Trgu republike bodo na javnem shodu ob 19. uri k ukrepanju pri ohranitvi javnega servisa pozvali tudi državni zbor.

Na dogajanje na RTV Slovenija se je sicer danes odzvala tudi kulturna ministrica Asta Vrečko, ki je povedala, da so na ministrstvu seznanjeni z dogajanjem in tudi podpirajo stavko zaposlenih.

»Skrbijo nas razmere na RTV, nedavno je prišla tudi napoved ukinjanja dopisniške mreže. V času, ko je treba imeti čim več informacij in se mednarodno povezovati, in v času konfliktov po svetu je jasno, da je v javnem interesu, da imamo čim več verodostojnih in kakovostnih informacij na voljo.«

»Skrb vzbujajoče je tudi, da RTV zapuščajo mnogi kakovostni novinarji in novinarke. Ti zaslužijo svojo avtonomijo, prav tako uredniško politiko, ki ni odvisna od vpletanja politike. Zavezani so, da delujejo v interesu javnosti, k podajanju verodostojnih informacij in svojemu delu,« je dejala ministrica in še poudarila, da se dobro zavedajo, da je javni servis RTV več kot le informativni program, saj ustvarja tudi mnoge druge pomembne vsebine.

Vrečkova je pozvala vodstvo, da zahteve delavcev za stavko spoštuje, napovedala pa tudi, da bo vlada vložila vse napore v to, »da bi čim prej prišlo do spremembe zakonodaje, z zakonom, ki so ga pripravili s civilno družbo in z zaposlenimi. Časovnico za sprejemanje zakona naj bi predstavili v kratkem, ali bo to še pred parlamentarnimi počitnicami, pa ni želela potrditi.

Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough je sicer stavkovnemu odboru oziroma Koordinaciji novinarskih sindikatov RTVS, kot so v vodstvu zavoda javnost obvestili konec tedna, pred ponedeljkovo stavko poslal predlog stavkovnega sporazuma in za preprečitev »nepopravljive programske škode« ter »nadaljnjega načenjanja ugleda javnega medija« pozval k podpisu in preklicu stavke. Rok za podpis je do danes ob 10. uri.

Laurenčič novi direktor?

Vzporedno bo potekala seja programskega sveta zavoda, na kateri bodo odločali o soglasju k imenovanju športnega novinarja na RTVS Urbana Laurenčiča za direktorja Televizije Slovenija (TVS). Od treh prijav na vnovični razpis je za obravnavo na programskem svetu primerna le ta. Ena namreč ni ustrezala razpisnim pogojem, vloga, ki naj bi jo po neuradnih podatkih oddal nekdanji direktor vladnega urada za komuniciranje Uroš Urbanija, pa je bila nepopolna.

TVS je brez direktorja s polnimi pooblastili vse od razrešitve Natalije Gorščak s tega mesta avgusta lani. Pred programskimi svetniki bo tudi predlog vodstva zavoda za krčenje dopisniške mreže v tujini, ki mu v koordinaciji, društvu novinarjev in strokovni javnosti odločno nasprotujejo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije