GRAD NA GORIČKEM

Na bazarju tudi streljali s fračo

Na gradu Grad na Goričkem so se predstavili domači rokodelci in kmetije Izbrali letošnji naj travnik.
Fotografija: Predstavila se je kmetija Vlaj iz Bodoncev. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Predstavila se je kmetija Vlaj iz Bodoncev. FOTO: Oste Bakal

Kot že vrsto let je bilo na največji slovenski graščini, pri Gradu na Goričkem, živahno tudi letošnji prvi vikend oktobra. Organizirali so 15. grajski bazar, na katerem so se predstavili gorički rokodelci in kmetije. Na grajskem dvorišču so na več deset stojnicah ponudili izdelke in pridelke, ki ohranjajo kulturno krajino in naravo ter imajo pravico do uporabe kolektivne blagovne znamke Krajinski park Goričko.

Po besedah Stanke Dešnik, direktorice JZ Krajinski park Goričko, želijo z bazarjem, ki se ga vsako leto udeleži več obiskovalcev in razstavljavcev, dati priložnost obrtnikom in kmetom s tega območja ter poudariti njihov pomen za lokalno okolje: "Veseli smo, da smo tudi letos, v tednu evropske kulturne dediščine, povezali varovanje kulturne dediščine in ljudske ustvarjalnosti z odgovornostjo za ohranjanje zdravja in delov narave, ki skrbi za preživetje ljudi, rastlin in živali v kulturnem življenjskem prostoru Goričkega."
Stojnice so privabile lepo število obiskovalcev.<br />
FOTO: Stanka Dešnik
Stojnice so privabile lepo število obiskovalcev.
FOTO: Stanka Dešnik

Tako je bil bazar, ki ga je JZ Krajinski park Goričko izpeljal v sodelovanju z Goričkin drüjštvon za lepše vütro, nadvse uspešen, kajti lepo vreme in dobra ponudba "goričkih meštrov", kmetij in gostincev sta privabila pravšnje število obiskovalcev, nekatere so pač zadržali pogoj PCT in trgatve. Na stojnicah so se med drugimi predstavili Geza Kisilak, Gostilna Marič, Koloman Gomboc, Vlado Vlaj, Štefan Županek, Melita Bačič, Lilalom, Kmetija Zavec, Franko Franc, Jožica Celec, Sadjarstvo Ficko, Angela Vratuša, Eva Tivadar, Anton Žökš, Irena Podpečan, Goričko drüjštvo za lepše vütro pa je ponudbo obogatilo s sprehodom z zeliščarjem Lovrom Vehovarjem in fračarijo, streljanjem s fračo za naslov naj frečar/ka 2021. Tudi v gradu je bilo pestro, saj so bile na ogled razstave Magična narava, Goričko živi z Naturo 2000, čudovita razstava jabolk in hrušk starih sort iz dežele vulkanov, v jesenskem grajskem parku pa je bila razstava Biodiverziteta Slovenije.


V sklopu izbora za naj travnik v Krajinskem parku Goričko v letu 2021 je sodelovalo 16 lastnikov s 25 površinami. Prvo mesto je osvojil Franc Ažman iz Dolencev (njegov travnik je v Budincih), za njim sta se uvrstila Janez Gašper iz Čepincev in Emil Novak iz Ivanovcev, vsi preostali so zasedli 4. mesto. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije