PADLA JE KOCKA

Kovačič bi zrušil Jankovića, a ustavno sodišče je odločilo takole

Dve točki iz ustavne pritožbe so zavrnili oziroma zavrgli, medtem ko so razveljavili sodbo upravnega sodišča v delu, ki se nanaša na volitve za člane mestnega sveta MOL.
Fotografija: Zoran Janković, ljubljanski župan. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Zoran Janković, ljubljanski župan. FOTO: Jure Eržen, Delo

LJUBLJANA – Ustavno sodišče je izdalo odločbo v primeru lokalnih volitev v Ljubljani, o katerem so odločali po vložitvi ustavne pritožbe Viljema Kovačiča, ki je javnost bolj znani kot Vili Kovačič. Odločili so takole: 

1. Sodba Upravnega sodišča št. I U 2590/2018 z dne 25. 1. 2019 se razveljavi v delu, ki se nanaša na volitve za člane Mestnega sveta Mestne občine Ljubljana, in zadeva se v tem delu vrne Upravnemu sodišču v novo odločanje.

Kako so glasovali ustavni sodniki: pet glasov proti štirim. Proti so glasovali sodnici in sodnika Matej Accetto, Etelka Korpič – Horvat, Špelca Mežnar in Marijan Pavčnik.

2. Ustavna pritožba zoper sodbo iz prejšnje točke izreka v delu, ki se nanaša na volitve za župana Mestne občine Ljubljana, se zavrže.

Kako so glasovali ustavni sodniki: osem glasov proti enemu. Proti je glasoval sodnik Klemen Jaklič.

3. Pobuda za začetek postopka za oceno ustavnosti Zakona o lokalnih volitvah (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 45/08, 83/12 in 68/17) se zavrne.

Kako so glasovali ustavni sodniki: bili so soglasni. Sodnik Accetto je dal delno odklonilno, delno pritrdilno ločeno mnenje, sodnik Jaklič je dal pritrdilno ločeno mnenje, sodnica Korpič – Horvatova pa je dala delno odklonilno ločeno mnenje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije