IDRIJA

Komunali kradejo odpadna zdravila, v zbirnem centru še vedno ni videonadzora

V ozadju morda uporaba prepovedanih substanc.
Fotografija: Zbirni center Ljubevč je otročje lahko dostopen, tudi ko so vrata zaklenjena. FOTO: ANJA INTIHAR
Odpri galerijo
Zbirni center Ljubevč je otročje lahko dostopen, tudi ko so vrata zaklenjena. FOTO: ANJA INTIHAR

Zdravila se uvrščajo med nevarne odpadke. Varna hramba neporabljenih zdravil ni nujna le zato, da preprečimo krajo in preprodajo z nedovoljeno drogo: že majhne količine nepravilno odvrženih in uničenih odpadnih zdravil lahko povzročijo tudi veliko škodo v naravi. Ostanke zdravil ali pretečena zdravila lahko odnesemo v lekarno ali pa odložimo v zbirno-reciklažnem centru, ki deluje v občini v sklopu komunalne službe.

Katera zdravila so ukradli, ni znano, saj vodijo zgolj evidenco o količini. FOTO: Getty Images
Katera zdravila so ukradli, ni znano, saj vodijo zgolj evidenco o količini. FOTO: Getty Images

V Idriji je to Zbirni center Ljubevč, a kaj ko so to ugotovili tudi lokalni nepridipravi ter samo letos trikrat vdrli v zaklenjen zabojnik in ukradli zdravila – vsakič je šlo za manjšo količino, manj kot kilogram, kot so zatrdili na komunali.

Katera zdravila so ukradli, ni znano, saj uredba o ravnanju z odpadnimi zdravili evidence prevzetih zdravil ne zahteva, vodijo zgolj količino v kilogramih. Težave z neprimernim ravnanjem odsluženih zdravil so med rednim delom sicer zaznali idrijski policisti in o tem 11. maja letos opozorili komunalo; 24. julija je podjetje prijavilo vlom na deponiji – neznanci so ukradli dve motorni žagi in zdravila. To je tudi edina prijava tatvine odsluženih zdravil, ki so jo letos zabeležili na PP Idrija.

Zdravil ne morejo prestaviti

Vlomi v Zbirni center Ljubevč sicer niso novost, tudi kraje zdravil so se dogajale že v preteklosti. Na PU Nova Gorica so povedali, da so 12. maja lani obravnavali vlom in tatvino – storilci so iz delovnega stroja izčrpali gorivo in ukradli nekaj plastičnih zabojnikov. Da bi takrat ukradli tudi zdravila, policisti niso mogli ugotoviti. Vstop v Zbirni center Ljubevč je otročje preprost tudi, ko so vrata zaklenjena, ob koncu tedna območje sameva, ključavnica na zabojniku z odpadnimi zdravili pa je miniaturna – na komunali so s tem ob morebitnih vlomih verjetno želeli preprečiti vsaj škodo na svoji lastnini. »Premika zdravil na drugo lokacijo na žalost ne moremo izvesti, saj tega trenutni zbirni center ne omogoča,« je povedal vodja oddelka za ravnanje z odpadki na Komunali Idrija Nicolas Vanek. Zakon komunalnim podjetjem nalaga, da lahko odpadke skladiščijo le na dovoljenem mestu.

Prvi so na problem s krajami zdravil opozorili člani liste Odgovorni za občino Idrija: »Pri vsem skupaj je skrb vzbujajoče to, da Komunala Idrija ni naredila popolnoma nič, da se po prvi kraji to ne bi več ponovilo. Vlomi po besedah direktorice Brigite Šen Kreže potekajo čez vikend, videonadzor pa, čeprav se nevarni odpadki zbirajo tam že več let, še ni vzpostavljen in so šele zdaj v fazi usklajevanja in pridobivanja ponudbe.« Na komunali so žogico (pričakovano) podali občini Idrija. »Poudarjamo, da sta lastnici infrastrukture na Zbirnem centru Ljubevč občini Idrija in Cerkno. Komunala je kot upravljavec zbirnega centra na občino Idrija, ki je večinska lastnica infrastrukture, večkrat naslovila potrebo po vlaganju v zbirni center. Že za leto 2021 smo podali predlog za nov zbirni center oz. nadgradnjo obstoječega in ostalo potrebno opremo. Prav tako smo predloge ponovili za vse naslednje proračune. Občina Idrija je sicer investicije v zbirni center uvrstila v proračun, pa vendar je teh sredstev veliko premalo, kot bi bilo potrebno za celostno ureditev centra. Glede na nedovoljene dostope do zbirnega centra sta občini za letošnje leto v načrt dodali investicijo v nadzorne kamere, ki bo predvidoma zaključena do konca letošnjega leta,« je pojasnil Vanek. Z oddelka za investicije na idrijski občinski upravi odgovorov o načrtih za ureditev zbirnega centra odpadkov v Ljubevču do konca redakcije nismo prejeli.

Preverili smo tudi, ali imajo v drugih komunalnih podjetjih podobne težave. V Komunalnem podjetju Vrhnika so odgovorili, da odpadna zdravila skladiščijo v Zbirnem centru Vrhnika in da vloma oziroma kraje tovrstnega odpadka še niso imeli. Celotno območje imajo pod videonadzorom, specialni zabojniki z odpadnimi zdravili so po koncu uradnih ur zaklenjeni in varovani. Tudi v Logatcu se s krajo zdravil še niso srečali – dostop do zaprtega in zaklenjenega kontejnerja imajo le njihovi zaposleni.

Direktorica idrijske komunale Brigita Žen Kreže FOTO: Mavric Pivk
Direktorica idrijske komunale Brigita Žen Kreže FOTO: Mavric Pivk

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije