POGAJANJA

Janša precej osamljen: zavrnili so ga eden za drugim

S SDS se bodo pogovarjali v SNS in NSi.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Tadej Regent, Delo
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Tadej Regent, Delo

LJUBLJANA – Prvaki parlamentarnih strank so v skladu z napovedmi predsednika SDS Janeza Janše že dobili njegovo povabilo na pogovore o pripravljenosti oblikovanja koalicije pod okriljem SDS, so za STA potrdili v več strankah. A kot kaže, pripravljenosti na pogovore v večini strank ni.

Kot je napovedal po pogovoru s predsednikom republike Borutom Pahorjem, je Janša v vabilu predlagal, da bi se v ponedeljek in torek najprej sešli na pogovorih, na katerih bi preverili, ali obstaja načelna pripravljenost za usklajevanje programov koalicije, torej, ali potencialni partnerji podobno gledajo na ključna vprašanja, ki jih je treba reševati v tem mandatu, in ali imajo na voljo dovolj kakovostnih kadrov za opravljanje vladnih nalog.

V primeru zadostnega načelnega soglasja za oblikovanje koalicijske zaveze Za Slovenijo in po formalni podelitvi mandata pa bi po 19. juliju s strankami, ki bodo izkazale pripravljenost, preverjali skladnost programov po resorjih, organizacijsko obliko prihodnje vlade in ustreznost kadrovskih ponudb.

V vabilu sicer ugotavlja, da koalicija s SDS zahteva še najmanj dva koalicijska partnerja, koalicija brez SDS pa najmanj šest.

Da se bodo pogovorov udeležili, je že potrdil predsednik najmanjše parlamentarne stranke SNS Zmago Jelinčič, ki že od začetka podpira Janšo za mandatarja. Prav tako povolilnih pogovorov s SDS ne skrivajo v NSi. To pa bi lahko bil tudi, kot kaže za zdaj, ves Janšev izplen.

V drugouvrščeni LMŠ, ki tudi sama vodi pogovore za sestavo koalicije, so sicer v odzivu za STA zapisali, da je prav, da Janez Janša dobi priložnost, saj je zmagal na volitvah. A za zdaj ne razmišljajo o pogovorih z njimi.

Cerarjevi ne vidijo razloga, da bi se odzvali vabilu

V SMC so bili še ostrejši in so zapisali, da »če si predsednik SDS ne upa prevzeti mandatarstva za sestavo vlade in potrebuje premislek o tem, ali bi sprejel to odgovornost, ne vidimo razloga, da bi se na njegovo morebitno vabilo na razgovor odzvali«. Spomnili so, da SMC podpira sestavo sredinske vlade pod vodstvom LMŠ, da so v pogovorih, v katerih sodelujejo od volitev, iskreni in da v njih postavljajo pred interese stranke interese države in državljanov. Priznavajo pa, da bo prihodnja vlada, kakršna koli že bo, »nujno morala preseči tradicionalne delitve na levo in desno in bo od političnih strank, ki želijo prevzeti odgovornost za prihodnost naše države, terjala več od znanja seštevanja glasov«.

Tudi v SAB so odvrnili, da se resno pogovarjajo o vstopu v koalicijo pod vodstvom Marjana Šarca. »Dokler smo na pogajanjih z njim, se z drugimi ne bomo pogajali,« so zapisali.

Janšo zavrača tudi Erjavec

Da se Janševemu vabilu ne bodo odzvali, je za STA potrdil tudi prvak Desusa Karl Erjavec, enako napovedujejo v Levici. Tudi izjavo predsednika SD Dejana Židana ob robu današnjega predsedstva SD je bilo mogoče razumeti na način, da jih na pogovore o koaliciji ne bo. Kot je dejal, bo njihov odgovor Janši tak, kot so bile tudi njihove predvolilne obljube. »Slovenija nujno potrebuje čim več sodelovanja, hkrati pa politiko, ki ne temelji na laži in na izključevanju. Politika, ki nekaj let deluje tako, nekaj tednov pa drugače zgolj zato, da bi dobila zadostno število glasov, je neverodostojna politika,« je dejal.

Čas za razmislek do četrtka

Pahor pričakuje Janšev odgovor o tem, ali sprejema mandatarsko kandidaturo ali ne, do prihodnjega četrtka do 14. ure. Po pogovoru s Pahorjem je Janša sicer napovedal, da bo mandat sprejel, če bo uspešen v prvi fazi pogovorov. Če bi Janša mandatarstvo zavrnil, pa bo Pahor preveril, ali si je večinsko podporo poslancev zagotovil že kdo drug.

Prvak LMŠ Marjan Šarec, ki se za to sicer trudi, napoveduje, da mandatarstva ne bo sprejel, »dokler na strani partnerjev ne bodo vse stvari jasne. Vsebinsko in kadrovsko.« V teh dneh sicer potekajo o tem intenzivni pogovori na ravni delovnih skupin, prvaki šesterice strank pa se bodo vnovič sestali v soboto. Takrat bo predvidoma tudi že bolj jasno, ali jim lahko uspe, saj se jim nekoliko mudi. Izvršilni odbor NSi je namreč svoji pogajalski skupini dal čas za pogajanja le še do ponedeljka.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije