Iz okuženih mest trosijo virus po vaseh

Če bo naval prehud, županja Solčave napoveduje zaprtje. Zdaj ni čas za izlete.
Fotografija: Mnogi meščani so prisilni dopust razumeli narobe in se odpravili v naravo. FOTO: Katarina Prelesnik
Odpri galerijo
Mnogi meščani so prisilni dopust razumeli narobe in se odpravili v naravo. FOTO: Katarina Prelesnik

Te dni, ko se zaradi preprečevanja širjenja okužbe s koronavirusom vsak dan bolj omejuje gibanje, večina ljudi pa naj bi se zadrževala doma ali vsaj blizu doma, so si nekateri ukrepe očitno razlagali po svoje. V vseh koncih Slovenije se dogajajo kršitve, nekateri se brezbrižno še vedno družijo v večjem številu, praznujejo rojstne dneve, v lepem vremenu prirejajo piknike ali igrajo nogomet na igrišču.

Silijo med zdrave domačine

Na Solčavskem, v prelepi odmaknjeni gorski deželici v naročju Kamniško-Savinjskih Alp, pa so te dni zaznali prav poseben fenomen – lastnike avtodomov, ki so se v večjem številu odločili, da se iz ogroženih mest, kjer so prebivalci bolj na gosto naseljeni, umaknejo v bolj zdravo okolje in dneve preživljajo v naročju narave. Ustavijo se ob cesti, morda prej še skočijo v trgovino, si postavijo mizice, pojedo kosilo, se malo sprehodijo po bližnji okolici, nato se proti večeru odpeljejo. V vse tri doline na Solčavskem, v Logarsko ter v Robanov in Matkov kot, so te dni prihajali tudi številni sprehajalci iz večjih mest brez avtodomov in se prepuščali toplim sončnim žarkom sredi osupljivo lepe narave. A nad tem vsekakor idiličnim preživljanjem časa med epidemijo mnogi domačini niso nič kaj navdušeni, saj se počutijo ogroženi zaradi prevelikega števila obiskovalcev, ki lahko mimogrede prinesejo virus v ta del Slovenije, saj hodijo mimo njihovih domov, odpirajo vrata v hleve in občudujejo domače živali, prihajajo čez njihove terase ter jih sprašujejo, ali je kje kaj odprto oziroma ali bi lahko dobili kaj za pod zob.

Mi v karanteni, oni pa k nam virus

Da je vedenje nekaterih izletnikov, ki bi radi ubežali pred okužbo s koronavirusom na Solčavsko, nesprejemljivo in je preseglo vse meje, je prepričana tudi županja občine Solčava Katarina Prelesnik, ki je te dni lastnoročno poslikala nekaj avtodomov in se zaradi številnih klicev domačinov odločila, da bo treba ukrepati in morebiti celo Solčavsko zapreti za zunanje obiskovalce.
Solčava je te dni, ko se širi okuženost s koronavirusom, pribežališče mnogo meščanov. FOTO: Tomo Jeseničnik
Solčava je te dni, ko se širi okuženost s koronavirusom, pribežališče mnogo meščanov. FOTO: Tomo Jeseničnik
»Ne zdi se mi pošteno, da izletniki iz drugih občin prihajajo k nam in nas morebiti ogrožajo. Mi smo naredili vse, da ustavimo okužbe, na Solčavskem je vse zaprto, delujejo samo še nujne službe. Lokali, gostilne in turistične nastanitve so zaprti, ljudje so se vsi stežka odpovedali svojemu delu, s katerim si služijo kruh, vsi so doma in se držijo ukrepov. Potem pa izletniki dobesedno vstopijo k njim domov in jih sprašujejo, kje bi lahko dobili kaj za jesti. Kot županja sem dolžna zaščititi življenja naših občank in občanov, zato bomo, če ne bodo upoštevali naših prošenj in opozoril, morali zapreti Solčavsko,« je bila odločna Prelesnikova.
Razložila je še, da so zelo redko naseljena občina, sicer po številu ena najmanjših, a da pri njih nimajo tako dobre zdravniške oskrbe kot v mestih. »Do nujne medicinske pomoči v Velenju imamo iz Solčave 40 minut vožnje, z oddaljenih kmetij pa še več! Pri nas bi bil že en sam okuženi oziroma oboleli velik problem, zato še enkrat opozarjam ljudi, naj se sprehajajo v bližini svojih domov in v svojih občinah. Zagotovo ima vsakdo možnost sprehoda v naravi, saj smo zelena in gozdna dežela. Lepo prosim, ne hodite na piknike, na izlete z avtodomi in na turistične izlete na Solčavsko. Ne zdaj, ni pravi čas za to. Potem pa ste vsi dobrodošli,« je prosila vse ljubitelje njihovega lepega okolja, naj vendar dobro premislijo in spoštujejo domačine in kmete na Solčavskem.

Spoštujte domačine!

Sama sicer ne želi, da bi ji bilo treba ukrepati, in zaprtje območja se ji zdi res skrajen ukrep. »Nihče ne mara tako skrajnih ukrepov, še najmanj jaz. Tudi redarjev in policije ne bi rada izpostavljala zaradi brezbrižnosti in malomarnosti nekaterih. A če bo nujno, bomo morali to res narediti. Zdaj preverjamo zakonske osnove za tak ukrep, in če naša opozorila ne bodo zalegla, bomo
Pikniki in kampiranje v naravi po zakonu niso dovoljeni, v teh dneh so tudi povsem neprimerni. FOTO: Katarina Prelesnik
Pikniki in kampiranje v naravi po zakonu niso dovoljeni, v teh dneh so tudi povsem neprimerni. FOTO: Katarina Prelesnik
morda naslednji teden že zaprli vse območje Solčavskega. Vendar še vedno vsi upamo, da nam tega ne bo treba, zato prosimo, naj ljudje ne prirejajo piknikov v naravi in naj ne kampirajo, saj je to že itak z zakonom prepovedano. Res bi želela, da bi se vsi ljudje zavedali, kako pomembno je, da pazimo drug na drugega in da ne mislimo samo nase. Zato še enkrat, spoštujte domačine na Solčavskem in ostanite doma! Samo tako bomo ostali zdravi in se bomo potem, ko bo tega konec, lahko vrnili v zdravo okolje,« je še povedala Prelesnikova. 
Županja Katarina Prelesnik se odločno bori, da koronavirus ne bi vstopil na Solčavsko. FOTO: Osebni Arhiv
Županja Katarina Prelesnik se odločno bori, da koronavirus ne bi vstopil na Solčavsko. FOTO: Osebni Arhiv

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije