VOLITVE

Glasovi iz tujine: Janša najboljši v ZDA, SD v Sarajevu

Prešteli so tudi glasove z diplomatsko-konzularnih predstavništev.
Fotografija: Janez Janša, Dejan Židan in drugi na predvolilnem osoočenju. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Janez Janša, Dejan Židan in drugi na predvolilnem osoočenju. FOTO: Jure Eržen, Delo

LJUBLJANA – Na Državni volilni komisiji so glasovnicam z nedeljskega glasovanja na parlamentarnih volitvah prišteli še glasove z diplomatsko-konzularnih predstavništev (DKP). Svoj glas je oddalo 2561 volivcev, 2473 glasovnic je bilo veljavnih. Tudi na DKP je zmagala stranka SDS, in sicer s 720 glasovi, na drugo mesto pa se je s 438 glasovi uvrstil NSi. Na DPK so volivci 260 glasov namenili Levici, 244 stranki SD in 192 SMC. LMŠ se je s 134 glasovi uvrstil na šesto mesto, sledile pa so Stranka Alenke Bratušek (77 glasov), Pirati (50 glasov), Desus (49 glasov), SNS (48 glasov), SLS (39 glasov) ter Andrej Čuš in Zeleni Slovenije (38 glasov).

Liste Dobra država, Združena levica, Gospodarsko-aktivna stranka, Solidarnost, Stranka Slovenskega naroda, Zedinjena Slovenija, Združena desnica, Za zdravo družbo, Socialistična partija Slovenije, Lista Novinarja Bojana Požarja, GibanjeSkupajNaprej in Naprej Slovenija so prejele po manj kot 30 glasov.

SMC 20 odstotkov v Bruslju

SDS je največ volivcev prepričal v Clevelandu v ZDA, kjer je zanj glasovalo kar 75 odstotkov volivcev. V Buenos Airesu jih je za SDS glas oddalo 53 odstotkov, skoraj 42 odstotkov tamkajšnjih volivcev pa je izbralo NSi. Vse druge stranke so skupaj dobile le okrog pet odstotkov glasov. SD je bil najboljši v Sarajevu (28 odstotkov) in Beogradu (14 odstotkov), SMC pa z 20 odstotki v Bruslju.

Izidom državnozborskih volitev so tako prišteti glasovi s tistih veleposlaništev, kjer je bilo oddanih več kot 10 glasovnic. Glasovnice z drugih volišč na DKP bo DVK ugotavljal v torek, ko bodo znani tudi izidi glasovanja po pošti iz tujine in s tem končni, sicer še neuradni izidi volitev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije