INVAZIVNA VRSTA

FOTO: Po parkirišču lovili azijske rake

Močvirske škarjarje pospravili policisti, darsovci in ribiči.
Fotografija: Močvirski škarjarji so se razlezli okoli počivališča Lopata. FOTO: bralec
Odpri galerijo
Močvirski škarjarji so se razlezli okoli počivališča Lopata. FOTO: bralec

CELJE – Da je človekov največji naravni sovražnik prav človek, se zrcali iz prigode, ki se je v noči na nedeljo odvijala na avtocestnem počivališču Lopata; nekaj po polnoči so namreč okoli tamkajšnje bencinske črpalke (ki leži v smeri vožnje iz Ljubljane v Maribor) opazili rake, ki so gomazeli po parkirišču in naokrog. Po naših informacijah naj bi nenavadne tujke prvi opazili pripadniki patrulje prometne policije, ki praviloma pogosto nadzira razmere na celjskih počivališčih ob avtocesti.

Glede na pozno uro so se jih družno lotili delavci bencinskega servisa, prej omenjena patrulja prometne policije ter uslužbenci Darsa. Nekatere so lovili v posode, a v nočnih urah se je zgodilo tudi, da je nekdo izmed udeleženih celo metal mrgoleče rake z lopato prek ograje počivališča, ki ga v celoti obdaja, in to v neposredno bližino tamkajšnjega zadrževalnika vode. To početje naj bi se prenehalo šele, ko je eden izmed policistov prek spleta ugotovil, da ne gre za katere koli rake, ampak močvirskega škarjarja, ki velja za sila hudo invazivno vrsto živali!

To pravi tudi Štefan Zidanšek, predsednik Ribiške družine Celje: »Promet s tovrstnimi raki je v EU prepovedan.

»Več v tiskani izdaji. Dobite jo v bližnji trafiki, v aplikaciji na pametnih telefonih in tablicah ali pa jo naročite v e-trafiki«

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije