KAM Z NJIMI?

Država se bo znebila 151 konj, Lipicanci z vrednostjo nič

Kobilarna Lipica bo večino konj podarila, 56 pa jih bo prodala.
Fotografija: Konji v Kobilarni Lipica. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Konji v Kobilarni Lipica. FOTO: Jure Eržen, Delo

LIPICA – Kobilarna Lipica se bo v letošnjem letu znebila 151 konj. Postopoma, v štirih sklopih. Za 95 konjev, je ocenjena prodajna vrednost 0 evrov (zaradi starosti, trajnih poškodb in bolezni in niso primerni za uporabo in rejo). Zanje je predvidena neodplačana odtujitev. Za preostalih 56 konj, ki imajo določeno prodajno vrednost, pa je predvidena prodaja, je zapisano v sklepu vlade, ki je sprejela letni načrt razpolaganja z lipicanskimi konji za leta 2019. Lastnik Kobilarne Lipice je država, zato bo v imenu in za račun države prodajo in odtujitev izvedel koncesionar, torej kobilarna Lipica.

FOTO: Kobilarna Lipica
FOTO: Kobilarna Lipica

Slovenija ima v lasti skupaj 406 konj iz Kobilarne Lipica, od katerih skrbi kobilarna Lipica neposredno za 353 konj (32 plemenskih žrebcev, 77 plemenskih kobil, 83 konj naraščaja do 4. leta starosti, 30 žrebet letnika 2018 in 132 preostalih konj), medtem ko je v pogodbeni reji 52 konj (51 konjev in en plemenski žrebec na pripustnih postajah).

Pogodbeni rejci bodo tako brezplačno postali lastniki 47 večinoma starejših konj brez ustreznega šolanja in znanja. »Ti konji niso potrebni za izvajanje nalog javne službe, saj gre za 23 kastratov, ki so za rejo neuporabni, in 24 kobil, ki so vse starejše od 10 let,« piše v vladnem gradivu. Brezplačno bo lastnika zamenjalo tudi 36 konj iz Lipice, ki zaradi starosti, poškodb, trajnih bolezni ali zaradi fizične konfiguracije niso primerni za uporabo. Enako velja za 12 mladih konj, ki zaradi trajnih poškodb in bolezenskih stanj niso primerni za treninge niti za rejske namene in so zato brez tržne vrednosti. Naj bi pa za 56 konj, ki so na prodaj, iztržili 120.000 evrov. Ves denar bo šel v proračun. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije