GROZIJO NAM HUDA NEURJA Z DEBELO TOČO

Arso prižgal rdeči alarm za vso Slovenijo, pazite nase …

Uprava RS za zaščito in reševanje poziva vse, ki kampirajo na severu države, naj se pred nevihto umaknejo na varno.
Fotografija: Neurja po Sloveniji FOTO: Fb/neurja.si
Odpri galerijo
Neurja po Sloveniji FOTO: Fb/neurja.si

Agencija RS za okolje (Arso) je izdala rdeče opozorilo za vso državo. Nevihtna celica, ki je prišla iz Avstrije in Italije, se je namreč razširila nad vso državo. Vremenoslovci napovedujejo močne sunke vetra, ki bodo dosegali nad 100 kilometrov na uro, opozarjajo pa tudi, da lahko posamezne nevihtne celice prinesejo tudi debelejšo točo.

Po podatkih Arsa se je nevihtna linija razdelila na dva dela. Vzhodni del se giblje v pasu med Celjem in Mariborom, ta bo kmalu zapustil Slovenijo, poročajo.

Zahodni del nevihtne linije pa se je iznad severne Primorske pomaknil nad Notranjsko, osrednjo Slovenijo in bo dosegel tudi jugovzhod države. Vremenoslovci pričakujejo zelo močne sunke vetra, krajevno točo in močne nalive. Tudi drugod po državi bo zapihal nevihtni piš, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.

Veter je po državi podiral drevesa in odkrival strehe. Po podatkih Arsa je na Kredarici pihal s hitrostjo 130 kilometrov na uro, na Uršlji gori 94 kilometrov na uro, v Celju pa je veter dosegel hitrost 80 kilometrov na uro.

Zaradi padavin lahko narastejo hudourniški vodotoki, so še opozorili na upravi za zaščito in reševanje.

Pričakujete lahko lokalno močnejše nalive s točo, močnejši piš vetra in udare strel. Toča lahko poškoduje posevke, ob hudourniških vodotokih so možne poplave, še opozarjajo in tudi, da udari strel lahko zanetijo požare.

Uprava RS za zaščito in reševanje opozarja, naj se vsi, ki preživljajo čas na prostem - bodisi kampirajo ali šotorijo, čim prej, zlasti pa med 18. in 21. uro, umaknejo v varno zavetje. Nevihtni sistem z močnim vetrom in točo se namreč pomika proti Sloveniji. 

Nevihte nas bodo lovile tudi v prihodnjih dneh. FOTO: R. S.
Nevihte nas bodo lovile tudi v prihodnjih dneh. FOTO: R. S.

Agencija RS za okolje (Arso) je zaradi neviht izdala že popoldan rdeče opozorilo za severovzhod in severozahod Slovenije..

Močan sistem neviht se je nahajal nad severno Italijo in Avstrijo. Sunki vetra na posameznih postajah v Avstriji dosegajo 100 do 160 kilometrov na uro, zdaj proti večeru je prišel nad Slovenijo.

Svarilo pred večernim dogajanjem

Tudi na vremenskem portalu Neurje.si svarijo pred vremenskim dogajanjem: »Pričakujemo lahko vnovič razvoj močnih nevihtnih celic, ki se bodo tvorile v večje konvektivne sisteme/pase neviht ter prepotovale večje razdalje.« Začelo se bo okoli 20. ure in se stopnjevalo: okoli 21. ali 22. ure bo severozahod in osrednjo Slovenijo zajel močan nevihtni pas. »Opozoriti velja znova pred silovitim vetrovnim pišem, kot je bil prejšnjo sredo! Veter lahko znova povzroči obširne vetrolome, ruva drevesa, odkriva strehe ter odnaša predmete. Ob prehodu neviht je možna tudi toča,« so zapisali.

Alarmi tudi zaradi visokih temperatur

Visoke temperature bodo vplivale na zdravstveno stanje občutljivejšega dela populacije. Oranžni alarm so prižgali tudi za visoko toplotno obremenitev. Na severozahodu in severovzhodu države pa je alarm za visoke temperature rumen. 

Včerajšnji nalivi zalivali kleti in podirali drevesa

Predvsem na severu države so ponedeljkovi nalivi povzročili nekaj škode. V Mežici je meteorna voda zalila skladišče podjetja. Drevo je oviralo promet na cesti Prevalje–Mežica, odstranili so ga delavci cestnega podjetja. Zaradi naraslega potoka so bili zaliti kletni prostori dveh stanovanjskih objektov na Poljani. Na Ravnah je odkrivalo strehe. 

Drevesa je podiralo tudi v Dupleku in Cerkvenjaku, v Puconcih, Rušah, Staršah, Sveti Ani in Šentilju.


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije